Alingsås torg. Kan kanske bli mer än parkering även när det inte är torghandel? Foto: Satish Jeswani.

 

I min gamla hemstad Alingsås pågår spännande saker. Jag har tidigare skrivit om stadens omställningsgrupp som har en hel del på gång. Nu har de också fått sällskap av 25 internationella arkitektstudenter från Chalmers tekniska högskola. De går masterprogrammet ”Design for Sustainable Development” och har fått i uppdrag att hitta strategier för hur Alingsås kommun skulle kunna gå från oljeberoende till resiliens.

På studenternas blogg Visioner för Alingsås kan man följa deras arbete. De har bott en vecka på stadens vandrarhem, pratar med omställningsgruppen, politiker, tjänstemän och andra kommuninvånare, går på fotbollsmatch och frågar unga hur de använder sin stad och funderar över vad man gör i Alingsås på kvällarna. I januari kommer deras färdiga förslag att presenteras.

Det är ett fantastiskt projekt och man skulle bara önska att varenda kommun i hela världen fick 25 ivriga arkitekter och stadsplanerare som engagerade sig i hur en övergång från oljesamhället kan bli så bra som möjligt för alla som bor där. Hoppas nu bara att de styrande i Alingsås har mod att ta till sig förslagen också.