Om precis tre veckor inleds The Ocean Conference i New York, USA. Sverige och önationen Fiji står som värdar för FN-mötet som pågår 5-9 juni och som väntas samla uppemot 8 000 delegater från världens alla länder.

Syftet med konferensen är att stödja arbetet med mål 14 i FN:s Agenda 2030 – ett mål som alltså handlar om att bevara och nyttja haven och de marina resurserna på ett hållbart sätt.

I förra veckan pratade Effekt med Isabella Lövin (MP), minister för internationellt utvecklingssamarbete och klimat samt vice stats­minister, som då sa:

– Den här konferensen ska leda till att världen faktiskt kan börja samarbeta på det sätt som behövs om vi ska kunna komma tillrätta med problemen för världens hav.

Efter det fem dagar långa mötet hoppas Isabella Lövin att det ska bli ett ordentligt uppsving för det globala havsarbetet. Mötet ska bland annat resultera i sju stycken handlingsdokument som ska tas fram inom sju så kallade partnerskapsdialoger, där länder och andra relevanta aktörer identifierar vad som behövs göras framöver.

– Vi måste bland annat se till att det finns finansiering för att genomföra mål 14 med sina undermål. Där ser jag i dag en stor lucka i hur världen har organiserat sig kring olika problem som gäller våra hav. Exempelvis måste vi säkra att utvecklingsländerna får hjälp med förvaltning, övervakning, kartläggning och resurser så att de ska kunna bekämpa sådant som illegalt fiske och ha en hållbar kustförvaltning.

Enligt Isabella Lövin är förhoppningen dessutom att världens länder ska mötas igen redan om tre år för att ta arbetet vidare.

 

_______________

Vill du prenumerera på klimatmagasinet Effekt i ett år?
Swisha till 123 006 43 60
250 kr + namn och adress, så får du 4 nummer av papperstidningen
200 kr + mejladress, så får du 4 nummer av tidningen som pdf
Start med nummer 2/2017, som når prenumeranterna i slutet av maj och som har tema: vatten

_______________