Brist på billig olja, som en följd av peak oil, kan få allvarliga ekonomiska konsekvenser och leda till social oro. Detta scenario försökte tjänstmän på Storbritanniens energidepartement varna sina ministrar för, men avfärdades som ”alarmister”, skriver The Ecologist.
Varningarna utfärdades i rapporten ”Report on the risks and impacts of a potential future decline in oil production” som gång på gång stoppades, men som nu till slut har släppts. I rapporten konstaterar författarna att det är omöjligt att säga när världens oljeproduktion börjar minska, men att ”om peak oil inträffar före 2015, skulle det ha betydande negativa ekonomiska konsekvenser för några av de största importörena av varor och tjänster i Storbritannien, med en negativ påverkan på hela den brittiska ekonomin på längre sikt”.
Dessa varningar är i sig inte särskilt uppseendeväckande. De är rentav väldigt milda i jämförelse med vissa militära rapporter. För alla som intresserar sig för världens framtida energiförsörjning är det närmast en självklarhet att de ekonomiska konsekvenserna blir stora om oljeproduktionen minskar. Och social oro orsakad av oljebrist är ju precis vad som sker i arabvärlden just nu. Det som däremot är nytt är att statliga tjänstemän så tydligt uttalar dessa varningar. Även om de gör det för politiker som har sina huvuden djupt nerkörda i sanden.
I Sverige däremot har (med några få undantag) både politiker och tjänstmän valt att betrakta peak oil som något antingen verklighetsfrånvänt eller irrelevant. Det finns, vad jag vet, inga exempel på anställda inom myndigheter eller departement som har förmågan att göra en korrekt analys av världens energiförsörjning och som samtidigt besitter tillräckligt med makt/mod att uppmärksamma politiker på detta.
Energimyndigheten är skräckexemplet. Vilket är extra allvarligt eftersom i princip alla energipolitiska beslut som tas görs utifrån underlag från Energimyndigheten.
Söker man på Energimyndighetens hemsida, får man upp fyra träffar på peak oil:
1) Anders Wijkman varnar för kommande energikris i en intervju i myndighetens tidning Energivärlden.
2) En rapport om etanolprocesser (där en framtida peak oil används för att motivera etanolsatsning)
3) En rapport om olycksrisker i framtidens energisystem där det berättas (när peak oil nämns) att oljan kommer räcka i åtminstone 40 år med nuvarande förbrukning.
4) En rapport från 2006 som är skriven för att bemöta peak oil-argumenten.
Den senare är praktexemplet på en myndighets totala brist på självinsikt.
I rapporten konstateras till exempel att trots snabbt ökande efterfrågan på olja finns ingen risk för brist: ”Under överskådlig tid, åtminstone de närmaste 30 åren, kommer oljetillgångarna att täcka prognostiserade behov”.
Med denna analys i ryggen spår man hejvilt kring oljepriset. Efter 2010 kommer troligen oljepriserna att sjunka kraftigt. ”Ett långsiktigt råoljepris i intervallet mellan 30 till 40 $/fat förefaller långsiktigt rimligt”, står det i rapporten. Först kring år 2030 kan man tänka sig att oljepriset har stigit så pass mycket som till 60 dollar/fatet.
Efter att rapporten getts ut steg oljepriset konstant upp till 147 dollar sommaren 2008, varefter finanskraschen sände priset ner till 50 dollar. Därefter har priset (i takt med världsekonomins återhämtning) stigit igen och nu etablerat sig kring 117 dollar. Tre-fyra gånger högre än Energimyndighetens prognos.
Förtroendet för Energimyndigheten i frågor som handlar om energiförsörjning borde vara förbrukat sedan länge. Men jag förstår mycket väl varför så få inom politiken bryr sig. De svenska tjänstemännens rapporter är – i jämförelse med de som skrivs av deras brittiska kollegor – mycket trevligare att göra politik utifrån.
Business as usual – ända in i kaklet.
Martin Saar • 20 juni 2011 kl. 12:53
Hej David! Kan bara instämma i det du skriver. Det är oroväckande och visar på en myndighetsutövning under all kritik.
Vi inom ASPO Sverige har under flera år försökt att få Energimyndigheten att åtminstone bekräfta den oro och de fakta som t o m OECDs energiorgan IEA för fram. Nu senast i WEO 2010 i höstas då man efter många års förnekande vände 180 grader och bekräftade att oljan av den bästa kvaliteten Crued Oil nådde maximal produktion (peakoil)redan 2006.
En annan intressant sak är att IEA numera i sina produktionssiffror inkluderar etanol. Sen vet vi att oljeenerignettot EROI i den siffror man redovisar från IEA försämras år från år.
I Energimyndighetens egna prognoser för vilket bränsle som kommer att dominera transporterna år 2020 anger myndigheten fossilt bränsle till 85 %. Tittar man sen på IEAs prognoser säger de ngt helt annat. Men Energimyndigheten gömmer sig bakom svaret ”att den som har kapital kommer alltid att kunna köpa fossilt bränsle”. Så det är ingen ko på isen!
ASPO Sverige menar att det är hög tid att upprätta en plan B för en kommande brist på olja och energi.
Osunt • 20 juni 2011 kl. 13:11
Martin, jag är nyfiken – vilka kontakter har ASPO haft med Energimyndigheten? Har ni på något sätt försökt att göra en mediegrej av det? Det finns ju trots allt lite kvällstidningspotential i ett upplägg med en myndighet som inte tar till sig tunga fakta – speciellt när det får effekt på bensinpriset. Tänk löpsedeln: ”Bensinpriset snart över 30 kr!”
Olov Fahlander • 20 juni 2011 kl. 20:57
Jag har i många år och omgångar försökt vända mig till Energimyndigheten, till MSB i Karlstad och till regeringen. För en tid sedan sände vi ett skarpt brev till 75 riksdagsledamöter som ni kan läsa på vår hemsida http://www.demokritos.se/TT. Detta möttes av en gäspning. Vår rekommendation var att man ska börja utbilda svenska folket. En av ledamöterna intygade (av tre som hörde av sig) att de minsann ställer sig bakom en 20% minskning av CO2 till 2020! Det visar vilken nivå medvetenheten ligger och vilka visioner man har i ledningen för vårt land.
Jag har även försökt publicera detta upprop i Fria tidningen, men det har inte hörsammats. Den tidningen har kanske inte så stor spridning, men det blir mer och mer Kafkalikt.
Speciellt har jag försökt påverka EM att utfärda en rekommendation till regeringen, som går längre än att bara redovisa diagram och staplar. Men det är kört. Jag har pesonligen talat med GD Tomas Kåberger om peak oil, men det var som att ropa in i en kudde. Trevligt, men utan respons.
En man på MSB som jag talade med i telefon, lät mycket osäker och hade inget ytterligare att komma med. De förbereder istället svenskarna genom att rekommndera att man har fotogenkök hemma i händelse av kristider!
Man vet inte om man ska gråta eller skratta.
Martin Saar • 21 juni 2011 kl. 12:26
Vi har skickat flera skrivelser, men fått i stort sett samma svar. Godag Yxskaft! Men ett besked har vi fått och det redovisade jag ovan. Marknaden kommer att lösa vårt kommande behov av olja. M s o har man kapital så finns det alltid olja att köpa! Det kan nog vara sant men vad kommer priset att bli och kommer Sverige har en ekonomi för detta? Och hur länge kommer det att finnas en fri marknad när allt fler av de stora oljetörstande länderna sluter bilaterala leveransavtal. De oljeproducerande länder behöver oxå allt mer olja själva, oljelandmodellen. Energimyndigheten bortser oxå ifrån risken att de länder som nått PO och de blir allt fler, inser att de kan lika gärna dra ned på exporten för att på så sätt förlänga försäljning till ett högre pris och tjäna lika mkt under längre tid. Det om ngt kommer att ge ökad spänning i världen.
Som erfaren publicist så tror jag inte så mkt på enstaka löpsedlar utan mer på genomarbetade rapporter i Brännpunkt, DN Debatt etc. och utfrågningar av politiker vilket vi genomfört men hoppa upprepa.
Tomas Lohammar • 20 juni 2011 kl. 23:40
Sen är det tyvärr också så att även om våra myndigheter och politiker faktiskt förde politik som nätt och jämnt klarade oss över peak oil så skulle det, globalt, innebära utsläpp av hundratals Gigaton kol (3.7 ggr mer CO2) vilket är alldeles för mycket för klimatet. Om vi låter utsläppen begränsas endast av resursbristen (peak oil mm) så är det också det absolut värsta vi KAN göra MOT klimatet.
Strutspolitik vad gäller peak oil är alltså strutspolitik i kubik vad gäller klimatet = kejsarens nya kläder som klimatpolitik.