Tidstjuven bilen

Hur snabbt tar man sig egentligen fram med bil? Inte särskilt – om man räknar in all den tid som går åt för att kunna äga och köra bilen.

Till Effekt nr 1/2012 som har tiden som tema lät vi Jonas Åkerman på KTH räkna ut restiden per mil för bil, kollektivtrafik och cyklar, med alla kostnader inräknade. Resultatet blir närmast chockerande. Hastigheten blir nämligen densamma för alla färdmedel.

Läs mer i Mats Jerndahls snygga grafik.

 

Kommentarer

Skrivet av k den 11 apr 2012 - 21:26.

Snygg och informativ grafik! Siffrorna förvånar nog många. Jag cyklar själv nästan jämnt. Men jag blir nyfiken på hur två andra tvåhjulade fordon klarar sig i jämförelsen med vanlig cykel och bil: mopeden och elcykeln. Elcykelmotorer ger draghjälp upp till 25 km/h tror jag.

Skrivet av Gunnar Rundgren den 8 maj 2012 - 23:56.

Bra, Hastigheten för bilen skulle vara ännu mycket sämre om vi tog hänsyn till att de som bygger bilarna (eller producerar deras komponenter) har mycket sämre löner än vi har. Dvs om man istället räknade på inbäddad arbetstid (arbetstidsfotavtryck för att använda ett populärt ord). så skulle bilens hastighet vara mycket lägre.

Ivan Illich gjorde för övrigt det här räkneexemplet för USA på sjuttiotalet och kom fram till att man färdades ungefär 7 km/h i bilar.
"The model American puts in 1600 hours to get 7500 miles: less than five miles per hour."

http://ranprieur.com/readings/illichcars.html

Skrivet av Gäst den 11 maj 2012 - 12:19.

Lite märklig jämförelse. De flesta tänker väl ändå inte att man måste jobba in kostnaden som det innebär att köra bil!? Man tar väl helt enkelt den kostnaden för att köpa sig lite mer fritid.

Alternativet hade ju varit att sluta tidigare från jobbet om man cyklar. Uppnår man samma resultat. Dock brukar inte arbetsgivarna vara så roade av detta.

Enligt resonemanget ovan trodde jag faktiskt att man skulle tjäna på att cykla. Där ser man! Fortsätta åka bil då alltså ;)

Skrivet av Kullerbytta den 18 maj 2012 - 23:02.

Som cyklist kan man ju i alla fall ta sig fram på gator där bilarna inte får vara (Uppsalas gator är oftast bara enkelriktade för bilarna). Och jag behöver aldrig tvätta bilen, tanka, leta parkering, betala parkeringsböter, laga bilen... Och jag kan lägga pengarna på viktigare saker. Kanske till och med jobba deltid och få mer tid för familjen istället. Samtidigt som jag kan tala om för ungarna att jag inte kompromissar med deras framtid för att kunna komma hem utan annan träning än att lyfta och sänka fötterna på pedalerna (god kondition kanske rentav förlänger livet så att man kan få lite tid med barnbarnen också). Det där med att vara en god förebild...

Skrivet av m96 den 26 maj 2012 - 16:34.

Eh, va? "Inte måste jobba in kostnaden det innebär för att köra bil"... ?!?!?!
Den måste ju, hur du än vänder o vrider på det, samhället som helhet på ett eller annat sätt jobba in... annars hade det ju inte varit en kostnad?! Sen om det är du eller nån annan som får göra det är ju en annan sak då.
Men skulle tro denna undersökningen är gjord för o se för samhället totalt sett.

Skrivet av Robert Halvarsson den 29 maj 2012 - 18:09.

Jag tycker denna jämförelse är lysande. Skulle vara intressant att se en totalinräkning av tid ur både producentperspektiv, där även tillverkning och material räknas in i någon sorts helhetsbild. Då blir nog bilen gissningsvis överlägsen totalvinnare som tidsslösare.

Skrivet av Stefan Olin den 30 aug 2012 - 11:04.

Hej, slösar man med tid när man köper en bil som producerats av arbetare och tagits fram av ingenjörer?
Slösar man med regissörens tid när man ser en välspelad film jämfört med en snabbinspelad såpa?

Resonemanget fungerar ju inte. Det är ju inget fel på resonemanget i artikeln för den räknar ju på din tid. Andras tid betalar man ju genom att köpa produkten. Sen kan man ju diskutera om dessa personer har rätt lön eller ej.

Skrivet av K.A.J den 25 sep 2012 - 13:26.

Stefan Du har missat poängen, det är hur mycket tid Du själv får lägga för att köpa, underhålla, reparera och energikonsumtion mm alla de här så kallade "tidsbesparande" maskinerna om det är bil, diskmaskin eller vad spelar ingen roll! Frågan är alltså hur mycket tid får Du lägga på ett kanske tråkigt jobb för att "spara" tid på ett annat ställe. Den springande punkten är om deta går plus eller minus!

Senaste kommentarerna

  • Madeleine Camenius: Nu har vi inte några robotar, men vi jobbar 07.45 till...
  • Farfar: Givetvis är analysen korrekt, vad gäller koppling...
  • Lasse: Nej det stämmer inte. I sin avhandling behandlar...
  • Flute: En viktig orsak att man började använda kol torde vara...
  • gjevhajs: No short policy such as this can spell out all...