Insikten om att evig ekonomisk tillväxt i den rika världen är en omöjlighet börjar sprida sig. I Sverige befinner sig denna insikt än så länge under ytan – ur maktens munnar kommer endast fortsatt tillväxtmantra. Andra länder ligger steget före.

Förra våren släppte den brittiska regeringens hållbarhetskommission en rapport, Prosperity without growth av Tim Jackson, som nu även finns som bok och som hyllas brett. Mycket läsvärd!

I förra veckan hölls en konferens i Wien, ”Growth in transition”, som arrangerades av bland annat Österikes miljödepartement och finansierades av landets största banker, handelskammaren, matvarukedjor med flera.

Saamah Abdallah från New Economics Foundation i Storbritannien rapporterar från konferensen och lyfter frågan om hur ekonomer talar om tillväxtproblemet, när de väl gör det.

Tendensen är att när traditionella ekonomer börjar problematisera tillväxten vågar de inte löpa hela linan ut. I stället avslutar de sina, många gånger korrekta analyser, med att säga att vi behöver ”grön tillväxt”, ”mäta tillväxten på ett annat sätt” eller något annat som softar till det budskapet. Det är förståeligt att dessa ekonomer (eller politiker för den delen) måste mellanlanda på vägen över, men risken är att de samtidigt förvirrar.

I förra veckan lyssnade jag på David C. Korten på ABF-huset i Stockholm (hör föredraget här, läs talet här). Han talade framför allt om problemet med finanskapitalismen och behovet av att återuppbygga lokala ekonomier. Korten, som har en bakgrund som konservativ företagsekonom, sa att det är en fantasi att vi skulle kunna fortsätta med den ekonomiska tillväxten i den rika världen. Och att det är löjligt att prata om ”en annan tillväxt” som många gör. Låt oss vara ärliga i stället, var Kortens budskap.

Visst kan man hitta på en egen definition av tillväxt, men vad är poängen med det om den vedertagna uppfattningen av tillväxt är ökande BNP, det vill säga hur mycket varor och tjänster som konsumeras under ett år?

Däremot behövs säkert nya begrepp och nya mått. Vad är det vi ska sträva efter i samhället när vi övergett den ekonomisk tillväxten som mål? Utveckling? Kvalitet? Välbefinnande? Jämlikhet? Eller kanske dynamisk jämvikt (som Andrew Simms föreslagit)?

David C. Korten föreslår att vi använder olika mått beroende på vad det är vi vill mäta. Är det bättre hälsa vi är ute efter får vi mäta hälsotillståndet hos befolkningen. Är det högre sysselsättning får vi mäta det.

Oavsett vad så tjänar tillväxtdebatten på klarspråk.

 

Media: Otillräckliga klimatmål (DN), tillväxten ökar (SVD)