I kväll gav SVT Aktuellt stort utrymme åt de personer som förnekar att vi har ett klimathot. Intervjuad i programmet var den amerikanska klimatförnekaren Roy Spencer.

Han tycker att mer koldioxid i atmosfären är bra för livet på jorden och att vi inte ska göra någonting åt klimatförändringarna.

Jag betvivlar att de Aktuellt-journalister som har detta inslag på sitt samvete brydde sig om att kolla upp denna man, så varsågoda, här är lite info.

Roy Spencer är medlem och/eller aktiv i följande organisationer som alla arbetar för att så tvivel i klimatfrågan:

Tech Central Science Foundation
Har tagit emot bidrag från framför allt oljejätten Exxon Mobil, men även General Motors, McDonalds och Coca-Cola.
Roy Spencer är ”Science Roundtable Member”.

Heartland Institute
Konservativ och mycket aktiv organisation som är något av en spindel i nätet av de frontorganisationer som det fossila kapitalet har skapat.
Har tagit emot omfattande bidrag från Exxon Mobil sedan 1998.

George C. Marshall Institute
Bredare konsverativ tankesmedja på som på senare år riktat mer och mer av sin kraft mot klimatfrågan. Sponsras av Exxon.

 
Intressant att notera är att dessa organisationer och enskilda klimatförnekare arbetar efter de stategier som tobaksindustrin ritade upp på 1950-talet. Målet är inte att ”vinna debatten”, utan att ”skapa tvivel” och in i det längst fördröja åtgärder som riskerar att skada företagens profit. Se artikel i Arbetaren om detta.

 

Bloggat: Arbetarens Klimatblogg, Ställ om

Media: Arbetaren-reportaget ”En bekväm osanning”