SVT:s sajt Ställ om föddes ungefär samtidigt som Effekts sajt, våren 2009. På flera sätt har vi varit tvillingar. Vi har båda fokuserat på lösningar och omställningsarbete snarare än problembeskrivning och kunnat göra det tack vare grundinställningen att klimathotets existens är reell och bortom en seriös debatt. Vi har helt enkelt sluppit den ängslighet inför klimatförnekare som exempelvis SR:s miljösajt Klotet delvis präglas av.

Detta har givetvis retat upp vissa äldre herrar och Ställ om-sajten har periodvis ockuperats av förnekare som förstört alla försök till diskussion om just lösningar och omställning. Jag tror tyvärr att det har bidragit till att sajten inte blivit den stora framgång som den skulle kunna ha blivit.

Nu läggs Ställ om-sajten ned av SVT. Hur SVT planerar att engagera sig i den förmodligen största och snabbaste omställningen i mänsklighetens historia är än så länge oklart. SVT:s vd Eva Hamilton skriver att man planerar att föra över mer resurser till vetenskapsredaktionen vilket i mina öron låter som en ökad teknifiering av denna fråga som borde beröra samhället i bred bemärkelse, inte bara handla om naturvetenskap och teknik.

En sak är dock klar: SVT går miste om en bra och viktig sajt för alla som är intresserade av en diskussion om hur vi ska skapa ett hållbart samhälle.

Några dagar efter att sajten lagts ner startades ett protestupprop. Även om detta inte leder till att Ställ om-sajten återupplivas är det inte fel att påminna SVT om det växande intresset för klimatomställning och -lösningar.

Effekt kommer hur som helst att sakna sin systersajt.

Läs tips:
Gunnar Lindstedt på GP Debatt om hur oljetoppen kommer begränsa tillväxten