Nyligen skrev Effekt om att The Right Livelihood Award Foundation inte längre ska få ha sin årliga prisceremoni i riksdagen. Traditionen att dela ut vad som ofta kallas för ”det alternativa Nobelpriset” har pågått i drygt 30 år, och hittills har 162 personer och organisationer från 67 olika länder som arbetar för hållbar utveckling, demokrati, mänskliga rättigheter och fred erhållit priset.

Det är riksdagens talman, Urban Ahlin (S), som fattat beslutet att porta The Right Livelihood Award Foundation. Bland annat har Urban Ahlin skyllt på platsbrist.

Talmannens beslut har dock kritiserats hårt, bland annat av en rad riksdagsledamöter från inte mindre än sju av riksdagens partier. Politikerna har uppmanat riksdagsstyrelsen att ändra beslutet på sitt nästa möte som hålls i morgon, den 8 juni.

Även Anders Wijkman, ordförande i Miljömålsberedningen och före detta medlem av både riksdagen och Europaparlamentet, uppmanar nu riksdagsstyrelsen att korrigera beslutet. I en debattartikel i Aktuell Hållbarhet skriver Anders Wijkman att det bästa dock vore om talmannen själv drog tillbaka sitt beslut så att The Right Livelihood Award Foundation fortsatt får möjligheten att dela ut priset i Sveriges riksdag.

Att porta ett ledande internationellt människorättspris från Sveriges riksdag skulle sända en mycket negativ signal internationellt. Risken är uppenbar att auktoritära stater skulle uppfatta det som att både regering och riksdag i Sverige har nedprioriterat MR-arbetet. (…)

Det är svårt att förstå vad motivet till talmannens beslut är. Platsbrist är inget annat än ett svepskäl. Förhoppningen är nu att riksdagsstyrelsen korrigerar beslutet. Allra bäst vore om talmannen själv drog tillbaka sitt tidigare beslut. Det är absolut inget att skämmas för att ändra mening. Behåll ceremonin i riksdagen!