FN:s havskonferens, som Sverige och Fiji står som värdar för, kommer pågå från måndag till fredag nästa vecka i New York. Från Sverige åker inte mindre än tre statsråd: Isabella Lövin (MP), minister för internationellt utvecklingssamarbete och klimat, miljöminister Karolina Skog (MP) och landsbygdsminister Sven-Erik Bucht (S).

Under fredagen deltog Isabella Lövin och Karolina Skog i ett event om havsfrågor ombord på skeppet the Ocean Dream som besökte Stockholm och som drivs av den japanska organisationen Peace Boat.

Isabella Lövin berättade under seminariet ombord på skeppet att FN-konferensen i New York blir första gången någonsin som världen kommer samlas kring alla de stora problem som hotar världens hav.

– Jag tror att det här kommer bli starten på en ny process. Nu ska vi inte förhandla om några nya mål, utan vi ska se på sådant vi redan beslutat om, som att stoppa överfiske, skapa marina skyddade områden på internationellt vatten och se till så att också utvecklingsländerna har de resurser som de behöver för att bevara och nyttja haven och de marina resurserna på ett hållbart sätt.

Isabella Lövin förklarade att tanken med havskonferensen är att den ska resultera i en lång att göra-lista:

– Nu är de viktiga frågorna: vad ska vi göra, vem ska göra vad, och hur mycket additionella resurser kommer behövas för att göra det.

 

_______________

Vill du prenumerera på klimatmagasinet Effekt i ett år?
Swisha till 123 006 43 60
250 kr + namn och adress, så får du 4 nummer av papperstidningen
200 kr + mejladress, så får du 4 nummer av tidningen som pdf
Start med nummer 2/2017, som har tema: vatten

_______________