Riksdagen röstade i går igenom förslaget om ett klimatpolitiskt ramverk, som baseras på förra årets överenskommelse inom den parlamentariska Miljömålsberedningen.

Ramverket träder i kraft 1 januari nästa år och innehåller bland annat ett långsiktigt mål om att Sverige senast år 2045 inte ska ha några nettoutsläpp av växthusgaser till atmosfären. Här finns även delmål för år 2030 och 2040.

I paketet ingår också en klimatlag som innebär att regeringen varje år (med start 2018) måste lämna en klimatredovisning till riksdagen i samband med budgetpropositionen, samt för varje mandatperiod ta fram en klimathandlingsplan (med start 2019).

Till detta ska också ett klimatpolitiskt råd etableras, som ska bistå regeringen med en oberoende utvärdering av hur den samlade politik som regeringen lägger fram är förenlig med klimatmålen.

– Dagens beslut visar att Sverige ska fortsätta vara ett ledande land i det globala arbetet med att förverkliga Parisavtalets ambitiösa målsättningar, kommenterade klimatminister Isabella Lövin (MP) beslutet, i ett pressmeddelande.

**********

Riksdagsdebatten inför beslutet kan ses här.

 

_______________

Vill du prenumerera på klimatmagasinet Effekt i ett år?
Swisha till 123 006 43 60
250 kr + namn och adress, så får du 4 nummer av papperstidningen
200 kr + mejladress, så får du 4 nummer av tidningen som pdf
Start med nummer 3/2017, som kommer i september och som har tema: visioner

_______________