I somras när jag var i London och träffade människor engagerade i Ställ om-rörelsen besökte jag bland annat Brixton i södra London. Transition Brixtons superentusiastiske Duncan Law visade mig och resten av Effekt redaktionen runt bland gruppens alla projekt. Det mest ambitiösa av dessa var utan tvivel idén om att lansera en egen valuta för Brixton, The Brixton Pound. Med målsättningen att skapa en starkare lokal ekonomi.
Då, i början juni, hade man bara hunnit få med en handfull butiker och kaféer. Men sedan dess har Brixton Pound-projektet verkligen fått en snöbollseffekt.
När den nya valutan lanserades i fredags var en lång rad butiker, restauranger, serviceinrättningar med mera med på tåget. Även kommunen stöder helhjärtat projektet.
Här nedan är några filmer som berättar om succén i Brixton och förklarar poängen med en lokal valuta i en tid av kriser.
I det nya numret av Effekt kan du läsa mer om allt detta.
Läs också mer om lanseringen av The Brixton Pound på Transition Culture.
Tal på lanseringen av David Boyle från New Economics Foundation
Media: Motstånd dödar klimatavtal (DN), danska klimatskeptiker (DN),
Gäst • 22 september 2009 kl. 11:12
Verkar väldigt ambitiöst, och grymt om det funkar.
Men jag förstod inte riktigt hur de får pengarna att stanna i Brixton när man kan växla tillbaks till vanliga pund? Är det någon avgift, eller på folks vilja att använda pengarna på hemmaplan eller på att det är lite krångligare än att bara spendera dem på hemmaplan?
Finns det andra ingredienser i deras lokala ekonomi, förutom valutan? Har de ett banksystem med ränta?
Nu på måndag den 28 ska frågan om lokal ekonomi tas upp i Uppsala kommunfullmäktige. Jag vågar dock inte hoppas på allt för stor uppslutning =/
David Jonstad • 22 september 2009 kl. 17:02
Tanken är, antar jag, att folk hellre spenderar den lokala valutan lokalt än växlar in den. Om jag inte minns fel så tar staden Lewes ut en liten växlingsavgift för sina Lewes Pound.