Det har gått två veckor sedan orkanen Sandy drog in över Karibien och senare Nordamerika. Haiti låg i utkanten av orkanen, men vindarna och regnet var ändå förödande. Uppemot 200 000 människor har blivit hemlösa i landet, där hundratusentals människor redan bodde i tältläger eftersom bostäder som förstördes i jordbävningen 2010 ännu inte har byggts upp. Fler än 7 500 människor har dött i koleraepidemin som på gått i princip konstant sedan dess, och de omfattande översvämningarna i samband med Sandy gjorde att antalet insjuknade ökade. Dessutom varnas det för stundande hungersnöd och svält på ön eftersom stora delar av årets skördar har blivit förstörda.

Även Kuba drabbades hårt. Mer än 15 000 hem rapporteras ha blivit totalförstörda på den östra delen av ön, och ytterligare 200 000 bostäder ska ha skadats.

Men medierna i västvärlden släppte snabbt rapporteringen från Karibien när det stod klart att Sandy hade tagit sikte på USA:s östkust och världsekonomins huvudstad New York. I USA och Kanada har orkanen dödat mer än 100 människor, och orsakat omfattande förödelse, bland annat på Long Island.

Nu har stormen lagt sig, och det är dags för återuppbyggnad. Än en gång kan vi se att extrema väderhändelser inte drabbar alla lika ‒ det är de fattiga som redan lever på marginalen som får ta den tyngsta smällen. Haiti är ett av de fattigaste länder, och har drabbats av tre naturkatastrofer på tre år. Först jordbävningen, sedan orkanen Isaac och nu Sandy. Koleraepidemin har pågått i mer än två år. Bakteriesjukdomen sprids främst genom vatten som har förorenats, bland annat av översvämmade latriner. Ytterligare översvämningar i orkanens spår riskerar att snabba på smittspridningen. Och förstörda skördar kommer att få katastrofala följder i ett land där cirka 80 procent lever i absolut fattigdom.

Men det är inte bara olika länder som drabbas olika hårt ‒ även inom ett land blir följderna av stormens vindar olika beroende på hur långt upp du är i den ekonomiska hierarkin. Ingen i USA riskerar visserligen att drabbas av kolera, men effekterna av att få sitt hus och sin ägodelar förstörda är betydligt värre för dem som inte har haft råd med försäkringar. Eller som journalisten David Rohde skriver ”Sandy tryckte ned var och en av metropolen New Yorks 19 miljoner människor. Men den tryckte ner vissa mer än andra i en alltmer ekonomiskt splittrad stad”.

Extremväder förutspås öka i en varmare värld. Vad som gör saken värre är att det är de fattigaste ‒ som släpper ut minst ‒ som precis som i fallet Sandy kommer att drabbas hårdast. Men pengar fungerar inte alltid som ett skydd, vilket verkar ha förvånat vissa människor på Long Island.

‒ Jag är fly förbannad eftersom detta är inhumant sätt att leva på i området med högst taxerade i fastigheter i hela staten, säger en 60-årig man till NY Times.

Det är möjligt att situationen på Long Island är katastrofal, men mannen kan ändå tacka sin lyckliga stjärna för att han inte föddes på Haiti.

 

Foto: Timothy Krause/Creative Commons/flicker