Sverige har i dagsläget 29 nationalparker utspridda över landet. Men det är fler på gång. Exempelvis nästa år väntas Naturvårdsverket och Länsstyrelsen i Kronobergs län bilda Åsnens nationalpark. Området, som ligger i södra Småland och som bland annat består av flera naturreservat, beskrivs på följande sätt av Naturvårdsverket:

Området är ett märkligt orört och vildmarksartat skogs- och sjölandskap långt söderut i landet. Det har höga naturvärden kopplade till naturtillståndet i såväl land- som vattenmiljöerna och har ett rikt växt- och djurliv. Områdets fastlandsdelar är lättillgängliga och innehåller intressanta och vackra naturmiljöer liksom utblickar över övärlden. Området representerar det sydsvenska slättlandskapet med dess sjöar och är väl lämpat som nationalpark.

Nyhetssajten Besöksliv rapporterar i veckan att det finns stora förhoppningar på den nya nationalparken.

– Åsnen liknar ingen annan nationalpark i landet och det unika är bland annat sjön Åsnens insjöskärgård med över tusen öar och en strandlinje på 700 kilometer. Det kommer att göra den till en attraktiv destination, säger Karin Nilsson, projektledare för EU-projektet Nationalparksdestination Åsnen, till Besöksliv. Hon tillägger:

– Skyddad natur är populärt bland utländska besökare, det visar undersökningar som Visit Sweden gjort. Det i kombination med vårt geografiska läge, bara fem timmar från tyska hamnstaden Puttgarden och tre timmar från Köpenhamn, gör oss till deras närmaste vildmark.

********

Mer i Effekt: Bildspel: Här är alla Sveriges nationalparker

_______________

Vill du prenumerera på klimatmagasinet Effekt i ett år?
Swisha till 123 006 43 60
250 kr + namn och adress, så får du 4 nummer av papperstidningen
200 kr + mejladress, så får du 4 nummer av tidningen som pdf
Start med nummer 3/2017, som kommer i september och som har tema: visioner

_______________