Missa inte nästa nummer av Effekt som har tema motstånd. Den här veckan bjuder vi på några smakprov från tidningen.

 

Isabella Lövin är journalisten som 2003 blev så upprörd när hon läste ett pressmeddelande om den hotade ålen att hon beslutade sig för att skriva en bok, Tyst hav. Elva år senare är hon EU-parlamentariker för Miljöpartiet. Nu jobbar hon för att minst 50 procent av haven ska skyddas – globalt.

– Jag blev så otroligt chockerad över att man – i Sverige i början av 2000-talet – totalt kunde ignorera alla forskarlarm. Min bild var att om forskningen är enig, då agerar politikerna på det, med utredningar, förbud eller liknande. Men här hade vi årtionden av samlad vetenskap som visade att kurvorna gick rakt ned i golvet för fiskbestånd efter fiskbestånd. Trots det var frågan inte intressant nog, vare sig för politiker eller medier.

Tyst hav ledde så småningom till EU-parlamentet och en plats i fiskeriutskottet. Vilket är intressant, eftersom du i boken skriver att just det utskottet brukade stoppa alla progressiva förslag och kunde ses som ”en fiskenäringens förlängda arm i EU”. Hur är det i dag?

– Med valet 2009 blev det en helt ny konstellation av människor. Samtidigt innebar Lissabonfördraget att parlamentet för första gången fick medbestämmanderätt i fiskerifrågor, det vill säga fick mycket mer makt än tidigare. Men just fiskeriutskottet ansågs ändå vara ett ganska osexigt utskott. Därför var det många nya parlamentariker som hamnade där som inte själva sökt sig dit. Kanske var det två tredjedelar som i och med det var ganska neutrala. Sen var en tredjedel stenhårda företrädare för fiskeindustrin. Och så var det jag.

Vad är hemligheten med att lyckas i Bryssel?

– EU-systemet är ett maskineri som det gäller att hålla jämn takt med. Du kan inte komma in och hålla lite brandtal och sen gå därifrån. Snarare är det som en nyhetsredaktion där allting händer NU och du måste reagera på det NU. Eller allra helst ska du ju försöka påverka något som du vet ska hända först senare. Det handlar därför mycket om tajming. Och för att ha en bra tajming måste du vara väldigt engagerad. Just det tror jag har bidragit till min framgång, att jag tycker själva frågan är bland det viktigaste på jorden. 

I ditt sommarprogram i Sveriges Radio 2008, året innan du blev politiker i Bryssel, avslutar du med Elvis som sjunger: ”A little less conversation, a little more action”. Är det verkligen så mycket action i EU-parlamentet?

– Det är absolut action! Tänk när man sitter i plenum, du har jobbat med någonting i flera år, och så kommer det upp… 502 röster för, 137 emot. Jag tror inte det finns någon fotbollsmatch i världen som slår den känslan. Jag är ingen sportmänniska, men det finns många sportliknelser här. Du har strategier, du har olika mål. Du märker att andra laget försöker gå till attack. Helt plötsligt ligger det en ny rapport på bordet som säger att det inte finns några problem alls med djuphavsfiske. Då kanske du snabbt måste ordna ett seminarium med världens främsta djuphavsforskare. Och så håller det på, fram och tillbaka.

Ett av dina mål nu handlar om att få minst 50 procent av världens hav skyddade. Hur sätter man ens igång med något sådant?

– Att ha EU som plattform är otroligt privilegierat. För på en gång kommer du upp i en nivå där du hamnar i ett globalt sammanhang. Lilla jag är helt plötsligt i en position där jag kan få med mig hela parlamentet att tycka något. Det kan leda till att hela EU tycker något i de kommande förhandlingarna i FN. En sak jag aldrig förstod innan jag blev politiker är att ingen här ignorerar det du säger. I stället handlar allt om att hitta en balans – ordet balans är verkligen nyckeln i alla EU-sammanhang. Så varje gång just jag tycker, skriver eller säger någonting så flyttas balansen åt mitt håll. För mig var det där en fin insikt, som jag gärna vill dela med mig av, att det verkligen betyder någonting vilka man röstar in i parlamentet.

 

***

Missa inte nästa nummer av Effekt som har tema motstånd. Vill du ha tidningen hem i brevlådan (3 nr för 180 kr) eller som pdf (3 nr för 120 kr) – skriv upp dig för en prenumeration här.

***

Foto: Fredrik Hjerling