Status quo till varje pris

Med ökad desperation och brutalitet försöker makthavare världen över att upprätthålla status quo. Tillväxten måste fortsätta till vilket pris som helst. Förutom det finansiella slutspel som pågår på den politiska arenan är det intressant att se alla exempel på protester som bryter ut som en följd av turbulensen, även om de ännu sker i liten skala.

Ockupationen av Wall Street har nu pågått i två veckor. Några enorma massor är det inte som har samlats, men det hindrar inte polisen från att visa vem som bestämmer. De till synes fredliga protesterna har mötts av hårdföra poliser som sprejat tårgas i ansiktet på folk och gripit 80 personer. Här är ett exempel på hur polisen behandlar en grupp unga demonstranter:

I media, både svensk och amerikansk, har rapporterna om dessa protester varit minimal. Svenska Dagbladets Wall Street-blogg har uppmärksammat det. The Guardian har haft ett flertal artiklar, bland annat ett reportage från demonstranernas läger med flera intervjuer:

Marisa Holmes, a New York documentary filmmaker and community organiser, said she was here for the foreseeable future: "We are the over-educated and under-employed. Our future has been totally sold out. Politicians have failed us and the square is somewhere where we can speak out. This is the beginning. It's direct democracy in action."

Om man i realtid vill följa händelserna, och samtidigt få en känsla av hur snabbt denna protest utvecklar sig, kan man söka på #occupywallstreet på Twitter-följaren Monitter.com.

Mer info finns på Adbusters och kampanjsajten OccupyWallStreet.

Samtidigt i Kina har invånarna i byn Wukan genomfört en tre dagar lång protest mot att tillväxtmaskinen vill lägga beslag på deras jordbruksmark i syfte att skapa nya fastigheter.

With a booming economy, demand for land to build factories and housing complexes has soared. Land disputes have grown apace, becoming one of the leading causes of the tens of thousands of large-scale protests that hit China every year. (AP)

I Grekland blir stämningen allt mer revolutionär. I går tog sig 50 personer in i den statliga tv-bolagets byggnad och avbröt sändningen i syfte att sända ut ett eget meddelande:

Some 50 students walked into the channel headquarters, police said, apparently with the intention of broadcasting a message opposing a reform to modernise Greek universities that has sparked sit-ins at many faculties.

Och i Spanien och Italien fortsätter protesterna med oförminska styrka.

Paul Kingsnorth, brittisk författare och grundare av Dark Mountain Project, skriver intressant om dessa turbulenta tider i en essä i The Guardian. Här är inledningen:

Living through a collapse is a curious experience. Perhaps the most curious part is that nobody wants to admit it's a collapse. The results of half a century of debt-fuelled "growth" are becoming impossible to convincingly deny, but even as economies and certainties crumble, our appointed leaders bravely hold the line. No one wants to be the first to say the dam is cracked beyond repair.

To listen to a political leader at this moment in history is like sitting through a sermon by a priest who has lost his faith but is desperately trying not to admit it, even to himself. Watch Nick Clegg, David Cameron or Ed Miliband mouthing tough-guy platitudes to the party faithful. Listen to Angela Merkel, Nicolas Sarkozy or George Papandreou pretending that all will be well in the eurozone. Study the expressions on the faces of Barack Obama or Ben Bernanke talking about "growth" as if it were a heathen god to be appeased by tipping another cauldron's worth of fictional money into the mouth of a volcano.

Kommentarer

Skrivet av Bo Zackrisson den 26 sep 2011 - 12:23.

David, mycket bra att få en bred överblick av vad som sker. I svenska medier blir rapporteringen mycket fragmentarisk, vilket gör att man inte ser att protestvågen växer och förekommer på allt fler ställen. Här hemma är det dock väldigt lugnt. Vi ska vara glada för att vi hittills sluppit ifrån krisens verkningar. Men jag är övertygad om att stormen kommer hit så småningom. Kanske redan nästa år. Men än så länge är det lugnt på gatan. Om man bortser från oroligheterna i vissa svenska förorter som dock har en lite annan bakgrund.

Skrivet av Magnus Redin den 26 sep 2011 - 13:39.

Hur stor är chansen att oroligheter i Sverige skulle ge manifestationer för något som har en chans att göra nytta och lindra problemen? Det är svårt att få protester att leda till något bra.

Det skall bli intressant att se hur olika partier och rörelser gör något med detta. Jag gissar att risken är stor att ungdomar förleds att bråka om sådant som saknar betydelse.

Skrivet av Magnus Redin den 26 sep 2011 - 14:00.

Surfade runt lite på websidorna och det enda de verkar vara överens om är att det är coolt att protestera och att man borde komma överens om ett budskap. Tämligen obegripligt för en medelålders gubbe som mig men det är kanske meningen att det skall vara en ungdomsgrej som inte kan begripas av resten av samhället?

Ni som är mera inne i tänkandet, kan ni berätta för mig vad fokuset egentligen är?

Skrivet av David Jonstad den 26 sep 2011 - 14:21.

Hej Magnus.

Jag kan hålla med om att protesterna i finanskrisens spår ofta saknar en tydlig problemformulering liksom tydliga krav. Men vem har förmågan att ringa de oerhört komplexa kedjor av problem som samhället står inför? Och vem sitter på lösningarna?

Jag tycker att man kan se protesterna som något sunt genom att de är ett alternativ till att passivt åse hur samhället bryter samman. I de fall problemformulering och politiska krav är diffusa leder protesterna till att problemet åtminstone diskuteras vilket är en förutsättning för att kunna formulera krav. I de fall där det finns en samsyn på problemen och hur de ska tacklas utmanas den maktelit som nu kör ett väldigt destruktivt race med vår planet som insats.

Skrivet av Bo Zackrisson den 26 sep 2011 - 15:37.

Det är helt riktigt att protesterna på många håll förefaller vara tämligen "opolitiska". Inga direkta eller genomtänkta krav förs fram. Det är ofta protestyttringar som ger uttryck för stor desperation. Det behövs naturligtvis organisering och krav på politiska åtgärder. Men dit är det en bit kvar.

Skrivet av Oscar Kjellberg den 26 sep 2011 - 22:51.

I morse kunde man på BBC News, höra en man som sade precis som det är. http://youtu.be/kpg76VjTa58

Det var värdepappershandlaren Alessio Rastani som kommenterade händelseutvecklingen utifrån sitt perspektiv. Nu är det rädslan som styr och de stora placerarna, fonder av olika slag flyr börserna och euron till tryggare placeringar, menar han. Det finns inte längre något som politikerna kan göra för att ändra på det. Istället bör man fundera på vad man kan göra för att skydda sina tillgångar och tjäna på kraschen, tycker han. Inom mindre än tolv månader kommer miljoner människors besparingar att ha försvunnit, och det är bara början, tror han.

Vi har hört detta från Nicole Foss och hennes skrivarpartner på The Automatic Earth under ett par år men nu har man tydligen tyckt att det är dags att släppa fram någon i med detta budskap i ett riktigt stort medium.

P.S. Eventuellt kommer Nicole till Stockholm om några veckor.

Skrivet av Perpan den 27 sep 2011 - 06:28.

Tydlig problembeskrivning och tydliga krav på de lösningar som krävs hittar ni inom Zeitgeiströrelsen. Zeitgeiströrelsen är en social rörelse som arbetar för ett hållbart samhälle. Se filmerna Addendum och Moving Forward på Zeitgeistmovie eller Youtube för att få en förståelse för vårt arbete. Utan pengar är vi alla rika!

Skrivet av Magnus Redin den 27 sep 2011 - 10:08.

Jag har hittat intressant kritik från höger med devisen "Stop the looting, start the prosecuting" men den gubben är lite galen så jag brukar inte rekommendera honom.

I vilket fall är en stor del av problemen att det pågår en nedbrytning av marknadens självkorrigerande mekanismer och staters kontrollmekanismer. Mycket av det är nog i all välmening för att undvika eländen men i praktiken är det som att köra vidare med punkterade däck för att undvika en försening.

Att lösa problem genom att låtsas att de inte finns blir extra illa med fysiska problem som miljö och resursproblem.

Mest kommenterade just nu

Bloggportalen

Senaste kommentarerna

  • Björn: Tyskland har beslutat sig för at avveckla kärnkraften...
  • ken: Varför just kol, olja och fossilgas? Varför inte även...
  • Madeleine Camenius: Nu har vi inte några robotar, men vi jobbar 07.45 till...
  • Farfar: Givetvis är analysen korrekt, vad gäller koppling...
  • Lasse: Nej det stämmer inte. I sin avhandling behandlar...