I veckan meddelade Statoil att bolaget säljer hela sin oljesandsverksamhet i Kanada. Köparen är Athabasca Oil Corporation.

Det var under 2007 som energijätten Statoil, som till största delen ägs av den norska staten, började investera i olika oljesandsprojekt i den kanadensiska provinsen Alberta. Nu, tio år senare, drar bolaget sig ur denna verksamheten helt. I ett pressmeddelande slår man fast:

Statoil will no longer operate any oil sands assets.

Beslutet välkomnas av miljörörelsen i Norge som ihärdigt ända sedan Statoil gick in i denna verksamhet påpekat att oljesandsutvinningen är en av de mest miljöskadliga och ekonomiskt riskabla verksamheterna i världen.

Truls Gulowsen, chef för Greenpeace i Norge, kommenterar i ett pressmeddelande:

– Miljøseire som dette gjør at fossile prosjekter blir dyrere og mindre attraktive for investorer og långivere. Vi håper at Statoil tar til sunn fornuft også når det gjelder andre prosjekter og slutter å investere i dyre fossile ressurser på dypt vann, i Arktis og andre steder.

Ragnhild Waagaard, energi- och klimatexpert på Världsnaturfonden WWF, är inne på ett liknande spår och säger i ett pressmeddelande.

– Investeringer i fossil energi vil bare bli mer risikable i årene framover. Det gjelder også prosjekter på norsk sokkel.

Syvert Tuntland Kråkenes från Natur og Ungdom, säger till norska Aftenbladet:

– Natur og Ungdom har jobbet mot Statoils oljeinvesteringer i flere år, det er godt å se at folkelig motstand nytter.

Även från politiskt håll välkomnas beslutet. Heikki Eidsvoll Holmås, från Sosialistisk Venstreparti, säger till NRK:

– Å prøve å tjene penger på den skitneste oljen var dårlig for verden, dårlig for Norge og dårlig for Statoil.

Enligt Statoil innebär försäljningen av oljesandsverksamheten att Statoil behöver genomföra nedskrivningar på 500-550 miljoner US-dollar.