I varje pappersnummer av Effekt brukar vi sätta fokus på en grönmålare. Nu är det flera månader kvar till nummer 1/2011, men annars hade jag nog lagt det senaste pressmeddelandet från regeringskansliet i mappen med potentiella kandidater.

”Rekordminskning av svenska utsläppen” basunerade Miljödepartementet ut igår och fortsätter ”Det innebär att Sveriges totala utsläpp nu totalt har minskat med 17 procent sedan 1990, och har aldrig varit lägre.” (Min kursivering. Läs hela pressmeddelandet här.)

Man kan förstås raljera över Miljödepartementets historieskrivning och undra om utsläppen verkligen aldrig har varit lägre än nu. Men när tidningar över hela landet sedan nöjer sig med att publicera TT:s telegram med Naturvårdsverkets siffror (SvD, GP och Aftonbladet för att nämna några) där det konstateras att nu är utsläppen rekordlåga (med lite hjälp av lågkonjunkturen), punkt slut – då har vi ett problem.

Här kommer ett tips till den journalist som vill skriva en egen artikel med en gnutta mer analys i stället för att gå på TT:s kortkorta telegram:
Man behöver inte ens plöja rapporterna som skickas till IPCC. Det räcker med att gå in på Naturvårdsverkets sida om Sveriges utsläpp, så får man en mer nyanserad bild. I uppgifterna vi skickar till FN ingår nämligen inte utsläppen som görs för utrikes flyg och sjöfart. Hoppsan, där missade vi 9,4 miljoner ton!

Och de utsläppen, till skillnad från de som ”räknas”, pekar inte nedåt. Diagrammet här kommer även det från Naturvårdsverkets hemsida.

En annan inte helt oviktig kategori utsläpp som inte heller finns med i rapporteringen till FN är utsläppen för importerade varor. När Naturvårdsverket förra året gjorde en studie av dem kom man fram till att utsläppen per person i Sverige hade legat 25 procent högre om vi hade räknat med de växthusgaser som produceras när våra tv-apparater, brödrostar, leksaker, kläder, skor, ipads, grönsaker, biffar och you name it tillverkas på andra platser i världen. Vilken dagstidning ska ställa frågan om varför vi inte ska räkna de utsläppen som våra?

I pressmeddelandet från Miljödepartementet säger Sveriges miljöminister  Andreas Carlgren så här:
– Världen behöver förebilder och föregångare för minskade utsläpp. Sverige ska ta den rollen.

Det vore fantastiskt om Sverige kunde bli en förebild för minskade utsläpp. Men inte genom att brösta upp oss över siffror som bara visar halva verkligheten.