Barack Obama och Mitt Romney har mötts i tre TV-debatter inför presidentvalet. Klimatfrågan har överhuvudtagets inte nämnts. Det är första gången sedan 1988 som presidentkandidaterna har varit så tysta om den största utmaningen mänskligheten står inför.

Man kan bli förtvivlad för mindre, och det har delar av det progressiva USA också blivit. Det lilla Gröna partiets kandidat, Jill Stein, har slagit fast att Obama i allt väsentligt anslutit sig till klimatförnekarnas skara. Under valrörelsen har han hållit tyst om den globala uppvärmningen, men skrutit om hur USA ökat olje- och gasproduktionen under hans år vid makten. Han har till och med försökt utmåla Romney som en fiende till kolindustrin.

Mer cyniska bedömare tror att det handlar om valtaktik. Det finns några nyckelstater Obama måste vinna för att kunna stanna kvar som president. Främst bland dessa är Ohio, som är extremt kolberoende och som dessutom är hemmaplan för mycket av USA:s bilindustri. Obama vågar helt enkelt inte ta risken att framstå som en fiende till fossilindustrin, menar dessa analytiker.

Så spelar det någon roll vem som vinner valet?

För dem som liksom jag tror att det finns grader i helvetet är frågan inte särskilt svår. Barack Obama tror på vetenskapen, medan Mitt Romney svävar på målet. Obama förespråkar satsningar på förnybar energi, medan Romney tror på vanvettiga scenarier där USA ökar oljeproduktionen till den milda graden att landet blir självförsörjande på fossila bränslen. Obama ger stöd åt USA:s naturvårdsmyndigheter, medan Romney vill rusta ner dem. Striden om oljepipelinen Keystone XL visar att Obama åtminstone känner sig pressad av klimatopinionen, vilket man knappast kan säga om hans motståndare.

För landets kvinnor och fattiga är skillnaderna mellan Romney och Obama inte heller oviktiga. Och för klimatrörelsen borde det spela roll, att världens mäktigaste nation inte styrs av en president som anser att svaret på alla viktiga frågor är att ge den rika eliten fritt spelrum.

Framtiden avgörs inte den 6 november. Om Obama vinner valet hålls ändå en dörr på glänt. Det blir inte läge för champagne, men inte heller för gravöl.