Snart spricker fossilbubblan

Debattartikel av mig på SVT Debatt inför kvällen program om oljetoppen.

 

Tänk dig att vi skulle låta slavar utföra allt arbete som oljan gör åt oss i dag. I Sverige hade vi i så fall behövt 270 miljoner energislavar. För varje svensk skulle 30 personer slita – dag och natt – med att knuffa fram våra bilar, anlägga vägarna, lyfta charterplanen och frakta alla de varor som vi köper, inklusive all mat.

Idén är så klart absurd men illustrerar vilken fantastisk energiskatt vi festat loss på de senaste 150 åren – årmiljoner av solenergi som naturen lagrat åt oss i en superkoncentrerad och lättanvänd form. Dessutom har den varit väldigt billig att plocka upp ur markskorpan.

Inte så konstigt att oljan - tillsammans med de andra fossila bränslena gas och kol – har skapat världens största bubbla: fossilbubblan. En bubbla som nu hotar att spricka – precis som IT-bubblan och bolånebubblan redan har gjort.

Produktionen av olja har inte ökat sedan 2005 och en lång rad av experter, inklusive delar av den fossila industrin och näringslivet, menar att det inte är sannolikt att produktionen kommer att bli särskilt mycket större än vad den är nu. Tvärtom lär den inom några år, max ett årtionde, att börja minska.

Den exakta tidpunkten för när denna oljetopp, peak oil, inträffar kan man diskutera hur mycket som helst - vilket också görs- men viktigare är att komma fram till hur vi ska kunna ställa om samhället så att vi klarar av att leva utan oljan.

När energikonsulten Robert Hirsch för det amerikanska energidepartementet 2005 utredde frågan om oljetoppen var hans slutsats att det kommer att behövas tjugo år av omställning för att hantera den situation då tillgången på olja minskar i stället för ökar i ett samhälle så uppbyggt på billig energi som vårt.

Med endast tio års förberedelser skulle åtminstone de värsta effekterna av en oljekris kunna undvikas, med mindre tid än så är det bara att hålla i sig.

Historien visar att ju mer komplexa samhällen blir och ju mer beroende de blir av ett ökat tillflöde av billig energi, desto större risk löper de att kollapsa under sin egen tyngd. För det moderna samhället – världshistoriens mest komplexa och energiberoende – blir detta en enorm utmaning.

Som Robert Hirsch skriver i sin rapport: "om åtgärder inte görs i tid kommer de ekonomiska, sociala och politiska kostnaderna att sakna motstycke".

Vi står nu inför valet att göra en proaktiv, kontrollerad och demokratisk omställning till ett mer hållbart och resilient samhälle. Eller att inom de närmaste åren tvingas till en okontrollerad och förmodligen odemokratisk panikomställning.

Lyckligtvis har allt fler redan börjat verka för det tidigare alternativet. Enskilda personer, organisationer, nätverk och hela kommuner ligger i startgroparna för en omställning till ett mer lokalt baserat samhälle som i mindre grad är beroende av energislavar. Lyckligtvis verkar ett sådant samhälle ge bättre förutsättningar för människor att utvecklas och må bra.

Det kommer att bli en tuff resa när fossilbubblan spricker, men livet på andra sidan oljetoppen blir mindre skrämmande ju bättre vi förbereder oss för det.

Kommentarer

Skrivet av Flute den 25 mar 2010 - 12:54.

En av de bästa saker du skrivit, David!
Hoppas du gör lika bra ifrån dig ikväll!

Skrivet av Marcus den 25 mar 2010 - 13:01.

Väldigt bra skrivet David. Inga moralkakor och inga förmaningar, bara enkelt bondförnuft.

Skulle vara intressant att se liknande resonemang när det gäller kärnbränsle, som i dagens debatter verkar vara mer eller mindre förnyelsebart.

Skrivet av René Mortensen den 26 mar 2010 - 11:31.

Mycket bra skrivet, David!

Skrivet av David Jonstad den 26 mar 2010 - 11:46.

Tack ska ni ha!

Skrivet av Martin Saar den 28 mar 2010 - 19:33.

Hej David!
Du var nog lite optimistisk, när det gäller det antal "energislavar",som vi behöver för att "ratta runt" våra liv inkl våra offentliga åtaganden. Du nämner 70 stycken och om jag förstår dig rätt, gäller det enbart olja. Antar att du utgår ifrån 38% av vår energimix är olja och gas.

Vill inte göra detta till en sifferexercis om rätt och fel, utan istället vill jag lyfta fram boken "Sustainable Energy without the hot Air" av David McKay- 2009 års mest lästa bok om energi i Storbritannien.
Mitt sista inlägg på SVT:s klimat och energiblogg Ställ om var en recension av boken. Alla som överhuvudtaget funderar på att debattera, uttala sig, skriva om energi borde läsa denna. Enligt David McKay behöver en britt säker också en svensk minst 200 kWh per person och dag, vilket motsvarar 200 slavar som med fysisk kraft jobbar dygnet runt året runt. Hur många av dessa kWh kan vi ersätta med förnybar energi. Vad är möjligt att klara av med kärnkraft?
Som sagt läs min recension och länkar med mera.http://stallom.se/author/Martin_Saar/

Skrivet av David Jonstad den 28 mar 2010 - 19:49.

Martin: Jag har bara räknat på energin i de ungefär 13 miljarder liter olja som Sverige importerar varje år. Visst behöver vi fler energislavar om vi ska låta dem göra allt arbete vi inte gör själva.

Mest kommenterade just nu

Bloggportalen

Senaste kommentarerna

  • Björn: Tyskland har beslutat sig för at avveckla kärnkraften...
  • ken: Varför just kol, olja och fossilgas? Varför inte även...
  • Madeleine Camenius: Nu har vi inte några robotar, men vi jobbar 07.45 till...
  • Farfar: Givetvis är analysen korrekt, vad gäller koppling...
  • Lasse: Nej det stämmer inte. I sin avhandling behandlar...