För en dryg månad sedan tog Effekt klivet in på den globala ekonomins stora kasino (mer om bakgrunden här). Vi satsade 2 000 kronor i en så kallad mini short, ett värdepapper som spekulerar i börsnedgång. I grunden är det ganska enkelt: går Stockholmbörsen ner, så går vår Mini upp.

Hittills har Mini fått en skakig start i livet. När hen föddes, den 13 februari, så stod Greklandskrisen och vägde. Men strax därefter beviljades det enorma nödlånet till Grekland. Johan Norberg beskrev det i en krönika i Metro som att ”spelet heter kvitt eller dubbelt, och eurosystemet höjde just insatserna med 1 000 miljarder euro”. Börserna blev glada och stackars Mini bara sjönk och sjönk. I grafiken nedan är Mini den ljusblå kurvan. Den gröna visar Stockholmsbörsens utveckling.

Men den 6 mars tog Greklandsoron fart igen. Den här gången var det de privata långivarna som skulle gå med på att skriva ner värdet på sina grekiska statspapper, alltså i praktiken avsäga sig rätten att kräva in en del av de pengar som staten Grekland är skyldigt dem. När detta besked dröjde, så fick börserna skrämselhicka, eftersom detta kunde hota hela Greklandspaketet. Det här gav, som syns i diagrammet, mini en rejäl skjuts uppåt!

Därefter har det gått lite fram och tillbaka. Förra veckan gick börsen ner tre dagar i rad, bland annat efter oro över Kina, vars till synes oändliga tillväxt nu tycks börja mattas av. I början av denna vecka gick börserna uppåt, på grund av att chefen för USA:s riksbank, Ben Bernanke, sagt att det krävs en ”ackommoderande penningpolitik” för att råda bot på arbetslösheten. Vad det nu betyder. Efter en dipp i mitten av veckan steg börsen i dag efter att Euroländerna enats om att satsa nya pengar i sin krisfond. Hittills har Mini förlorat 1,79 procent av sitt värde.

Kvar i kuliserrna finns dock det stora orosmolnet, vilket är det faktum att Europas skuldkris på intet sätt är löst. Vi har bara höjt insatserna med sisådär 100 miljarder. Miljarder som i grund och botten kommer från Européernas skatter och framtida pensioner. Nästa land att få riktigt stora problem kan vara Portugal, eller kanske Spanien. Då kan vi få se en Mini som snabbt kommer in i puberteten.