Aldrig förr har det genomförts så mycket klimat- och miljöpolitik under en mandatperiod som den här. Ett tydligt kvitto på det är att FN:s generalsekreterare António Guterres nyligen sa att Sverige har världens bästa klimatpolitik samt att flera internationella miljöorganisationer placerar Sverige i topp när de rankar länders klimatarbete.

Bakom alla gröna framgångar den här mandatperioden ligger en strid som Miljöpartiet har tagit. Oavsett om det har handlat om en klimatlag, en flygskatt, en omställning av industrin eller att göra det billigare att reparera saker och köpa elcykel, så är det Miljöpartiet som drivit igenom besluten. I många fall hade förslagen inte ens kommit upp på bordet utan oss. På bara fyra år har vi dessutom sett till att klimat- och miljöbudgeten är dubbelt så stor som den varit tidigare.

Vi har förstås mycket kvar att göra för att klara klimatmålen. Och visst, Miljöpartiet har inte lyckats få igenom precis allt vi har velat. Men tro mig, inget annat parti kommer ta mer strid för klimatet än vad vi har gjort eller vill göra under de kommande åren.

För att klara klimatmålen måste det till mer klimatpolitik, inte mindre. Det behövs ett parti som sätter miljön främst, både i Sveriges regering och i den svenska riksdagen. Din röst i dag kan avgöra detta.

Det är nämligen viktigt att komma ihåg vad som står på spel när vi nu går till val. Allianspartierna är överens om att avskaffa flygskatten och skära ner på miljöbudgeten med var tredje till var fjärde krona. När miljödepartementet analyserar vad alliansens gemensamma politik skulle innebära för klimatet kommer de fram till att utsläppen skulle öka med två miljoner ton om året.

Ulf Kristersson (M) har gjort klart att han tänker kämpa in i kaklet för att bli statsminister och mycket tyder på att han då behöver stöd från Sverigedemokraterna. Med krav från Sverigedemokraterna på sänkta bensinskatter i utbyte mot stöd skulle utsläppen öka med 2,7 miljoner ton om året. Alltså en ökning med tio procent av Sveriges totala utsläpp.

Det här handlar inte längre om vilket val som helst, det här är en fråga om vårt land ska styras av klimatledare eller klimatförnekare. Tiden håller på att rinna ut. Det är de kommande åren som avgör våra chanser att begränsa jordens uppvärmning tillräckligt för att förhindra en global klimatkollaps. Det har aldrig varit viktigare att stå upp för klimatet än nu.

Lorentz Tovatt, riksdagsledamot för Miljöpartiet