En sjuk val som strandat utanför norska Sotra fick förra helgen avlivas. När forskarna skulle ta reda på vad som hänt valen hittade de stora mängder plast i djurets mage.

Magen var helt fullstoppad av plast. Runt 30 plastpåsar och en del småplast. Det är väldigt sorgligt, säger zoologen Terje Lislevand vid universitetet i Bergen till norska NRK.

Forskarna kan inte säga hur lång tid det har tagit för valen att fylla upp magsäcken med plastpåsar, men plastpartiklarna ska ha hopat sig och till slut skapat en propp i systemet.

Problemet med marin nedskräpning är stort i världen i dag. Forskare tror att omkring åtta miljoner ton plast varje år hamnar i haven, och om inget görs kan det finnas mer plast än fisk i haven år 2050.

Stort internationellt fokus kommer dock riktas mot frågan redan i sommar. Som Effekt skrivit om tidigare har Sverige tillsammans med önationen Fiji tagit ett gemensamt initiativ till en högnivåkonferens som ska hållas i New York i början av juni. Mötet kommer handla om det av FN:s 17 mål för hållbar utveckling – nummer 14 – som syftar till att bevara och nyttja haven och de marina resurserna på ett hållbart sätt. Till målet hör flera undermål, där det första lyder:

Till 2025 förebygga och avsevärt minska alla slags föroreningar i havet, i synnerhet från landbaserad verksamhet, inklusive marint skräp och tillförsel av näringsämnen.

 

_______________

Vill du prenumerera på klimatmagasinet Effekt i ett år?
Swisha till 123 006 43 60
250 kr + namn och adress, så får du 4 nummer av papperstidningen
200 kr + mejladress, så får du 4 nummer av tidningen som pdf
Start med nummer 1/2017, som har tema: flyg

_______________