I fredags avslutade vi arbetet med det allra första pappersnumret av Klimatmagasinet Effekt och skickade den till tryckeriet. Jag kan lova att det var en mäktig känsla att äntligen se alla sidorna upptejpade på en vägg och inse att nu har vi snart en tidning klar. För att inte tala om hur det kommer att kännas att faktiskt ha den färdiga tidningen framför sig.

För den som vill få Effekts premiärnummer rakt ner i brevlådan nästa vecka finns fortfarande chansen att teckna en prenumeration fram till på onsdag.
I en av artiklarna i tidningen skriver Anders Wijkman från Tällberg Foundation om att den rika världens tillväxt inte längre är hållbar.
Det är intressant att diskussionen kring det ekonomiska systemets betydelse för klimatet verkar komma igång, och förhoppningsvis tar den sig vidare under hösten. Nu talar till och med den brittiske ekonomen Nicholas Stern, som tidigare har varit chefsekonom på Världsbanken, om att rika länder inte kan räkna med evig ekonomisk tillväxt om det ska finnas en chans att minska utsläppen av växthusgaser.
Vid någon tidpunkt måste vi börja fundera över om vi vill ha tillväxt i framtiden, säger han, även om han menar att den tidpunkten inte har kommit än.

Sedan Stern kom med sin rapport 2006, en rapport som fick nya grupper att få upp ögonen för klimatförändringarnas allvar eftersom han satte ekonomiska ord på problemen, har läget inte blivit bättre. De uppskattningar som han då gjorde om att det skulle kosta världen 1 procent av dess samlade BNP att bromsa klimatförändringarna bör nu höjas till 2 procent, menar han.
– Utsläppen har varit högre än vad som förutspåddes. Likaså har planetens, och särskilt havens, förmåga att absorbera koldioxid varit lägre än vi antog. Klimatförändringarnas effekter har också kommit snabbare… så jag menar att mer måste göras. Men fortfarande är 2 procent av BNP långt mindre än vad det skulle kosta att inte göra någonting, säger han till The Guardian.

 

Mer på nätet: Diskussion om höghastighetståg på DN, SvD, Newsmill och Aftonbladet.