sällsynta jordartsmetaller

Steve Jobs, en världsförbättrare?

Idag hyllas Apples bortgångne grundare, Steve Jobs, i media. I ett uttalande från Apple sägs: "Steves briljans, passion och energi var källan till otaliga innovationer som berikat och förbättrat allas våra liv. Världen är oändligt mycket bättre tack vare Steve".

Jag undrar vilka dessa "alla" är? Och på vilket sätt blev världen oändligt mycket bättre tack vare Apple-datorer och iPhones? Syftar de på arbetarna som, under slavliknande förhållanden, grävde fram de sällsynta jordartsmetaller som produkterna kräver? Eller den billiga arbetskraften på Foxconn där arbetare hoppade från fönstren i desperation över arbetsvillkoren?

Förbättrades livet för de stressade föräldrar som känner sig pressade att köpa en iPhone till sina barn, vare sig de har råd eller inte?

Eller menar Apple med "alla", oss i den globala kreativa medelklassen? Vi som fick så många roliga spel, och som kunde göra så många snygga affärsplaner, färgsprakande reklamaffischer och reklamfilmer?

Isåfall håller jag med Apple. Tack Steve, det vi gjorde med dina maskiner fick oss att för en stund glömma de som byggde maskinerna, de som tog hand om elektronikskrotet och vi glömde alla cancerogena ämnen dina maskiner varit fulla av.

Utvinning av sällsynta jordartsmetaller, Kina.

Mest kommenterade just nu

Bloggportalen

Senaste kommentarerna

  • Björn: Tyskland har beslutat sig för at avveckla kärnkraften...
  • ken: Varför just kol, olja och fossilgas? Varför inte även...
  • Madeleine Camenius: Nu har vi inte några robotar, men vi jobbar 07.45 till...
  • Farfar: Givetvis är analysen korrekt, vad gäller koppling...
  • Lasse: Nej det stämmer inte. I sin avhandling behandlar...