Så förbereder du dig för nästa finanskris

Publicerad 21 juni 2010

I förra veckan höll Omställningsrörelsen i Storbritannien en stor konferens i södra England. Jag var inte där själv, men det verkar ha varit en lyckad tillställning. En händelse som satte sin prägel på det hela var ett föredrag om den kommande finanskrisen som Nicole Foss (aka Stoneleigh) höll i början av konferensen. Nicole Foss är bland annat skribent på bloggen The Automatic Earth och förmår som få andra koppla ihop de olika kriser som vi står inför, huvudsakligen energi, klimat och ekonomi.

Enligt Stephen Hinton från Omställning Sverige stapplade folk ut från föredraget bleka i ansiktet.

Budskapet från Nicole Foss är att vi inom två till fyra år kommer få se en kollaps av det finansiella systemet som blir långt värre än depressionen på 1930-talet. Skälet till det  är att vi har blåst upp den största finansiella bubblan i världshistorien genom att bankerna har lånat ut ofantligt mycket mer pengar än de egentligen har. Mer än 95 procent av de pengar som är i omlopp i ekonomin har ingen täckning. När bubblan spricker kommer det därför att finnas långt mycket mindre pengar än i dag. Vilket skapar deflation, det vill säga motsatsen till inflation: pengarna blir mer värda.

Det kanske inte låter så farligt. Tills man tänker lite till. För den som har lån innebär det nämligen att lånet ökar i värde. Samtidigt som värdet på exempelvis bostäder sjunker från dagens höga nivåer. Resultatet är att många människor fastnar i en skuldfälla. De kommer att ha skyhöga bolån, men kan omöjligt betala av dem eftersom värdet på deras bostäder har sjunikt. Enligt Nicole Foss kommer priset på bostäder att sjunka till de nivåer som de låg på då bubblan började blåsas upp i början av 1980-talet.

Hon upprepar därför om och om samma uppmaning: gör dig skuldfri så fort som möjligt, om du inte vill bli ägd av din bank i framtiden (eller den som banken säljer din skuld vidare till).

Den som har pengar över rekommenderas att investera i sådant som har ett stabilt värde. Till exempel ett hus som man vill bo i och jordbruksmark. Att ha pengarna på banken varnar hon för eftersom banken får svårt att betala några pengar den dagen då det blir panik och alla vill ha ut sina besparingar. Ha hellre pengarna hemma.

Nicole Foss går även in på de sociala konsekvenserna av den finansiella krisen och ger råd om hur man bäst förbereder sig för dessa.

Föredraget "Making sense of the financial crisis in the era of peak oil" kan laddas ner här.

Jag rekommenderar också den efterföljande timmen med frågor och svar.

Shaun Chamberlin skriver på Transition Culture om föredraget och hur det påverkade honom.

Referat och reflektion från Stoneleighs föredrag, på Transition Norwich blog.

Läs mer om Transition UK:s konferens på Stephen Hintons blogg.

Kommentarer

Skrivet av Kalle Bergman den 21 jun 2010 - 18:30.

Jag har i och för sig svårt att tro att befolkningen i Västerlandet kommer att tolerera att bli slavar åt bankerna. Då finner jag revolution eller något liknande mer sannolikt.

Skrivet av David Jonstad den 21 jun 2010 - 23:51.

Inte omöjligt. Detta är för övrigt en viktig skillnad mellan USA och Europa. I USA är lånet knutet till huset vilket gör att du kan gå ifrån huset och därmed också bli av med lånet. I Europa är lånet som bekant knutet till låntagaren vilket gör att det inte går att bli av med lånet på annat sätt än att betala.

Skrivet av Amanda den 22 jun 2010 - 11:56.

Hej

När kommer egentligen videon från orionteatern, där ni anordnade en kväll för klimtatet?. Har sett framemot detta en lång tid nu.

allt gott//
amanda

Skrivet av David Jonstad den 22 jun 2010 - 16:54.

Amanda: Tack för att du stöter på oss om detta. Jag vet att många vill se denna film. Vårt problem är att vi har svårt att ställa krav på folk som arbetar för oss ideellt och som därför måste prioritera jobb som ger betalt. Men jag ska genast skynda på vår filmredigerare.

Skrivet av Tom Strömberg den 23 jun 2010 - 22:13.

Hmm, vi är ju redan slavar åt bankerna, men visst skall vi välan se till och slippa en depression värre än den på 30-talet genom att medvetet, demokratiskt och solidariskt reformera penningsystemet så att inte privata banker längre kan skapa pengar ur intet som skuld och dessutom kräva ränta på denna skuld vilket kräver ytterligare skuldsättning och fortsatt exponentiell tillväxt.
Gäller att vi förhåller oss till de egentliga kriserna, den ekologiska och den sociala, liksom till omställningen från nuvarande högenergisamhälle till morgondagens lågenergisamhälle.
Tillsammans och solidariskt, som en del av naturen, har vi framtiden i våra händer :-)!

Skrivet av Flute den 21 jun 2010 - 19:40.

Det vi inte riktigt kan säga är hur lång tid det tar innan finanskollapsen kommer. Det kan dröja flera år, men att den kommer är tämligen uppenbart. Regeringar, centralbanker och finansföretag kämpar dock emot med näbbar och klor så länge det går. Inte heller kan vi säkert veta när och var det blir deflation respektive inflation, även om man kan komma med rätt troliga gissningar. Problemet är att det kan komma att växla mellan inflation och deflation och hur man ska agera med investerningar och lån är helt olika för inflation respektive deflation.
Men deflation känns som ett sannolikt huvudtema åtminstone för de närmaste åren, när man ser vilka skuldberg som byggts upp här i världen. Jag brukar illustrera det med diagrammet över totala skulder i USA som procent av BNP - se här. Och sen kommentaren att det ser ut på liknande sätt i resten av OECD-länderna.
Vad gäller att satsa pengarna i jordbruksmark kan man fundera på om det just nu är en prisbubbla där också. Läs t.ex. Cornucopias redogörelse för skogspriser.
Vad gäller vad deflation är så är det att pengarna blir mer värda bara ett symptom. Deflation innebär egentligen en minskning av penningmängden.

Skrivet av David Jonstad den 21 jun 2010 - 23:47.

Tack för bra tips, Flute. Diagrammet på din sajt är i sanning klargörande.

Skrivet av Robban den 24 jun 2010 - 11:53.

David:

När du säger att man ska pengarna hemma istället för på banken så undrar jag om det är smart att ha tusentals kronor i bostaden. För pengar måste man i vardagslivet, allt kan ju inte satsas i hus eller jordbruksmark.

Kommer pengar överhuvudtaget ha något värde i framtiden när kollapsen äger rum? Kan vi bränna slantarna eller använda dem som toapapper?

Skrivet av Robert Wensman den 20 aug 2010 - 15:40.

Lite sent svar, men ändå... Deflation är egentligen lika illa som inflation. Vid inflation blåser bankerna upp en bubbla som förstör människors besparingar, vid deflation så sugs pengarna ut ur samhället igen tillsammans med all egendom som människor satt upp som säkerhet för lån. För matematikens lagar säkerställer att samhället inte kan betala tillbaka alla lån, utan att ta nya lån vilket är svårt under deflation. På detta sätt "pumpar" bankerna rikedomen ut ur samhället, och ner i deras egna fickor.

Skrivet av Steve den 24 jun 2010 - 19:58.

Slutkommentarer i denna video från Rob Hopkins och Peter Lipman är väl värda att lyssna på.
href="http://transitionculture.org/2010/06/22/final-film-from-transition-network-conference-2010-reflections-on-stoneleighs-talk/">Här

Skrivet av Fredrik den 15 aug 2010 - 10:40.

Jag har hört flera gånger att vid en uttagsanstormning kommer riksbanken att gå in och rädda genom uttagsgarantin. Sedan skulle det bli högre skatter som vi hade efter åttiotalet. Jag frågar mig hur långt detta är möjligt i ett land som sverige. Finns det någonstans det går att läsa mer om det här?

Skrivet av David Jonstad den 20 aug 2010 - 16:08.

Fredrik, håller med om att detta vore intressant att läsa om. Tyvärr upplever jag utbudet av ekonomiska analyser som inte följer business as usual-tänkandet som ytterst begränsat i detta land.

Skrivet av Gäst den 8 okt 2010 - 09:51.

Ofattbart trams att ekonomin skulle totalkolapsa - vem skulle tillåta det tror ni. (Tror ni ett land regering skulle tillåta det.)

Att jämföra med trettiotalet är superlöjligt, det kommer inte upprepas av den enkla anledningen att börserna har andra handelssystem och regler idag. (Idag kan man tex handelsstoppat en börs/aktie.) dessutom har alla trettiotalet i bakhuvudet. Man bör oxå se på hur den amerikanska börsen betedde sig på trettiotalet med fem/sex kraftiga upp & nedgångar.

Däremot har många länder visst ekonomiska problem. Vi kommer se skattehöjningar i Grekland, Spanien, Irland och Portugal. De kommer oxå att riskera att uteslutas ur EU om de inte får ordning på sin ekonomi. Det finns oxå en viss chans att valutasamarbetet/Euron avskaffas.

Däremot är det mindre tveksamt att US dollarn skulle kollapsa - speciellt eftersom den är så uppbackan av Kina & Indien. (Som förövrigt kommer bli den nya världens stormakter.)

Ännu en dumhet är att det skulle kunna skapas en "run" mot storbankerna, särskilt med tanke på att medelsvensson har marginellt mer tillgångar än skulder. Alltså, försöker någon ta ut samtliga sina besparingar ur banken så kommer banken säga upp dennes krediter (huslån)......så nettot som kan tas ut är marginellt - idiotiskt argument med "för lite pengar".

Och slutligen om det inte skulle finnas papperspengar så trycker regeringarna alltid mer. Det som händer då är inflation och i värsta fall hyperinflation. (Att vi skulle få en hyperdeflation är osannolikt.)

Visst sker katastrofer & ekonomiska bubblor och kriser, men det innebär aldrig att världen går under. Vi har historiskt alltid löst det och kommer göra det idag oxå.

En sista kommentar om fastighetspriserna. Visst är dessa övervärderade och riskerar att falla 40-45 procent under en kortare tid. Men glöm inte att vi alla måste bo någonstans. Det finns inte tillräckligt med hyresrätter för att det inte skall vara "lönt att äga sin bostad". Och staten har alltid uppmuntrat eget ägande genom skattesubventioner. Skulle räntorna gå upp (vilket naturligtvis kommer ske från dagens 2 procent) så finns det stor chans att man kompenserar detta genom att öka det statliga ränteavdraget. (Och skulle det mot förmodan bli så att alla säljer sina bostader, så kommer åtminstone jag köpa och hyra ut - tänk vilken efterfrågan & vilka pengar man skulle kunna göra. Detta innebär således att hyresbostäder skulle öka ofantligt i kostnad, särskilt med tanke på dagens brist.)

I ett modernt och fungerande samhälle så går liksom allt runt och är dessutom beroende av varandra. Det kommer inte bli ett "mad max samhälle"......

Skrivet av k2 den 1 dec 2010 - 14:50.

Ett deflationsscenario är turligt nog enkelt att upphäva om våra centralbanker så vill (men de brukar de uppenbarligen inte vilja), det är bara att CB skapar pengar som den sedan ger till regeringen att spendera i sådan mängd att nollpunkten mellan deflation och inflation nås i ekonomin.

Sannolikt kommer detta dock inte att ske eftersom våra centralbanker är till för att gynna de stora affärsbankerna, som ofta har ett stort ägande i dem dessutom (gäller ej Riksbanken)och de vill lägga folkets rikedom i sina händer. Det är trots allt det som är grejen med bankverksamhet.

Mest kommenterade just nu

Bloggportalen

Senaste kommentarerna

  • Björn: Tyskland har beslutat sig för at avveckla kärnkraften...
  • ken: Varför just kol, olja och fossilgas? Varför inte även...
  • Madeleine Camenius: Nu har vi inte några robotar, men vi jobbar 07.45 till...
  • Farfar: Givetvis är analysen korrekt, vad gäller koppling...
  • Lasse: Nej det stämmer inte. I sin avhandling behandlar...