Just som jag inför det kommande numret av Effekt sitter och skriver en artikel om flygfrågans uppgång och fall (det vill säga död) får jag ett mejl från brittiska flygmotståndarna Plane Stupid. Enligt mejlet har runt hundra aktivister – däribland medlemmar från Plane Stupid – intagit Heathrows flygplats för att protestera mot att flyget fortfarande är momsbefriat.

– Det är orättvist, helt enkelt, att flyg inte betalar moms. Varför ska en av världens mest smutsiga och bullriga industrier komma undan ostraffat, medan vanliga människor betalar moms på nödvändigheter som toalettpapper? säger David Nivens, talesperson för aktionsgruppen som kallar sig för Take VAT (VAT heter den brittiska motsvarigheten till MOMS). 

Det är mot bakgrund av en höjning av den brittiska momsen till 20 procent som Heathrowaktionen ska ses. Momshöjningen har kritiserats för att slå mot Storbritanniens fattiga, och gruppen UK Uncut har uppmärksammats för sina protester mot företag och rika som skatteplanerar för att komma undan skatt – samtidigt som momsen höjs för att öka statens intäkter.

Take VAT-aktivisterna ska, enligt rapporter på Twitter, ha svårt att ta sig in på terminal 3 på Heathrow som planerat. Men det hindrar inte dem från att från övriga avdelningar av flygplatsen samla in bevismaterial – så som toalettrullar och sopkorgar – för flygindustrins orimliga momsbefrielse. 

 

Bilden är lånad från Jonathan Warren. Tack, Jonathan!

Twitter: #TakeVat

Guardian skrev om Take VAT tidigare i veckan.