Nyligen kunde SVT Nyheter berätta att The Right Livelihood Award Foundation inte längre ska få ha sin årliga prisceremoni i riksdagen.

Det som ofta kallas för ”det alternativa Nobelpriset”, kommer från och med i år alltså att portas från andrakammarsalen i riksdagen, den plats där man de senaste 30 åren har delat ut priset till en lång rad miljö- och människorättsaktivister runt om i världen.

Det är riksdagens talman Urban Ahlin som fattat beslutet. Enligt honom råder det platsbrist och han säger till SVT Nyheter att riksdagen inte är någon ”konferensanläggning för externa aktörer”.

Men i en debattartikel i Svenska Dagbladet riktas nu skarp kritik mot förslaget. Det är Sällskapet för Right Livelihood Award i riksdagen (­Särla), som består av riksdagsledamöter från alla riksdagspartier utom Sverigedemokraterna, som skrivit under artikeln. Särla är den som står värd för ceremonin. I artikeln skriver man att det inte finns något stöd alls för talmannens påstående att det råder platsbrist.

För en tid sedan informerades Särla av riksdagens talman Urban Ahlin att den drygt 30-åriga traditionen att hålla ceremonin i riksdagen inte får fort­sätta. Som skäl för beslutet hävdar Ahlin att det ­råder platsbrist i riksdagen. Samtidigt visar siffror från riksdagens lokalbokning att de två kammar­salarna användes för 182 sammankomster år 2015. Med utgångspunkt i dessa siffror uppskattar vi att kammarsalarna står ­tomma 90 procent av normal arbetstid.

Fortfarande finns det dock hopp om att ändra beslutet. Det kan ske när riksdagsstyrelsen har sitt nästa möte om en dryg vecka. Riksdagsledamöterna i Särla avslutar artikeln på följande sätt:

Riksdagsstyrelsens nästa möte äger rum den 8 juni. Vi förväntar oss att frågan om Right Livelihood-prisets ceremoni diskuteras vid detta tillfälle. Vi hoppas att riksdagsstyrelsen inser vilken viktig roll arrangerandet av Right Livelihood-prisets ceremoni spelar för Sveriges folkvalda, den internationella Sverigebilden liksom pristagarnas säkerhet. Självklart ska Right Livelihood-priset även fortsättningsvis delas ut i Sveriges riksdag.