Snabbt drar oljepriset uppåt mot nya rekordnivåer i takt med att Libyens oljeexport stryps under det kaos som råder i landet. Oron för att Mellanösternrevolten ska sprida sig till fler länder bidrar också till att oljepriset nu är lika högt som strax innan finanskrisen 2008. 

Oljeprisets utveckling har blivit lite mer komplicerad att följa de senaste månaderna eftersom de två prisindex som används, den USA-baserade WTI-oljan och den London-baserade Brent-oljan, glidit isär kraftigt. I skrivande stund ligger WTI-oljan på 100 dollar/fat och Brent-oljan på 118 dollar. En förklaring till denna skillnad finns här.

Till skillnad mot vad som ofta förmedlas av svenska medier är inte det största bekymret med det höga oljepriset att bensinpriset går upp, flygbiljetterna blir dyrare eller att den som värmer huset med villaolja får betala mer. Det stora problemet är att den globala tillväxtekonomin är beroende av billig energi (framför allt olja) för att fungera. I veckan varnade bland annat Internationella Energiorganet IEA:s chefsekonom Fatih Birol:

– Oljepriset utgör en allvarlig risk för den globala ekonomiska återhämtningen.

Se också bloggaren Flutes poster om revolten i Libyen, oljan och världsekonomin.

Den fråga som nu, på grund av världsläget, borde skjuta sig hela vägen upp till toppen av dagordningen är hur vi kan skapa en ekonomi som är mindre beroende av billig olja, det vill säga en ekonomi som är mindre beroende av ständig ekonomisk tillväxt.

Tim Jackson, vars bok Välfärd utan tillväxt sålt som smör de senaste veckorna, har gjort ett seriöst försök att initiera denna viktiga debatt (se hans föredrag på ABF i Stockholm nedan). Men det verkar inte spela någon roll hur goda argument som anförs och hur stort intresset för dessa tankar är – tillväxtfrågan förblir tabubelagd i de flesta svenska medier.

Det är också talande att ingen av de som är förespråkare av en tillväxtekonomi verkar vilja ha en debatt i frågan. Vilket förmodligen är en smart strategi. Ett försök att bemöta tillväxtkritiken kommer ändå om en månad när näringslivets bokförlag SNS ger ut boken Hållbarhetsmyten.

 

Störtandet av diktatorerna i Mellanöstern är något av det mest positiva som hänt på länge, men tillväxtekonomins oljeberoende gör att de flesta makthavare bara kan tänka en tanke: ”må de förtrycktas folk sluta slåss för sin frihet så att vi kan fortsätta använda deras olja i lugn och ro”.

 

 

Se också Cornucopia om oljepriset och risken för att revolterna når Saudiarabien.

Media: E24, SVD, DN