Revolten i Mellanöstern utmanar tillväxtideologin

Snabbt drar oljepriset uppåt mot nya rekordnivåer i takt med att Libyens oljeexport stryps under det kaos som råder i landet. Oron för att Mellanösternrevolten ska sprida sig till fler länder bidrar också till att oljepriset nu är lika högt som strax innan finanskrisen 2008. 

Oljeprisets utveckling har blivit lite mer komplicerad att följa de senaste månaderna eftersom de två prisindex som används, den USA-baserade WTI-oljan och den London-baserade Brent-oljan, glidit isär kraftigt. I skrivande stund ligger WTI-oljan på 100 dollar/fat och Brent-oljan på 118 dollar. En förklaring till denna skillnad finns här.

Till skillnad mot vad som ofta förmedlas av svenska medier är inte det största bekymret med det höga oljepriset att bensinpriset går upp, flygbiljetterna blir dyrare eller att den som värmer huset med villaolja får betala mer. Det stora problemet är att den globala tillväxtekonomin är beroende av billig energi (framför allt olja) för att fungera. I veckan varnade bland annat Internationella Energiorganet IEA:s chefsekonom Fatih Birol:

– Oljepriset utgör en allvarlig risk för den globala ekonomiska återhämtningen.

Se också bloggaren Flutes poster om revolten i Libyen, oljan och världsekonomin.

Den fråga som nu, på grund av världsläget, borde skjuta sig hela vägen upp till toppen av dagordningen är hur vi kan skapa en ekonomi som är mindre beroende av billig olja, det vill säga en ekonomi som är mindre beroende av ständig ekonomisk tillväxt.

Tim Jackson, vars bok Välfärd utan tillväxt sålt som smör de senaste veckorna, har gjort ett seriöst försök att initiera denna viktiga debatt (se hans föredrag på ABF i Stockholm nedan). Men det verkar inte spela någon roll hur goda argument som anförs och hur stort intresset för dessa tankar är – tillväxtfrågan förblir tabubelagd i de flesta svenska medier.

Det är också talande att ingen av de som är förespråkare av en tillväxtekonomi verkar vilja ha en debatt i frågan. Vilket förmodligen är en smart strategi. Ett försök att bemöta tillväxtkritiken kommer ändå om en månad när näringslivets bokförlag SNS ger ut boken Hållbarhetsmyten.

 

Störtandet av diktatorerna i Mellanöstern är något av det mest positiva som hänt på länge, men tillväxtekonomins oljeberoende gör att de flesta makthavare bara kan tänka en tanke: "må de förtrycktas folk sluta slåss för sin frihet så att vi kan fortsätta använda deras olja i lugn och ro".

 

 

Se också Cornucopia om oljepriset och risken för att revolterna når Saudiarabien.

Media: E24, SVD, DN

Kommentarer

Skrivet av Gäst den 24 feb 2011 - 16:26.

Det blir nog inte så mycket "välfärdsekonomi" heller om oljepriserna fortsätter som de gör. Problemet för Sverige är att vi är ytterst exportberoende för att finansiera vår såväl privata som offentliga konsumtion.

Därför får vi till del förlita oss på andras tillväxt för att själva få tillväxt. Och utan tillväxt har vi inte råd med stigande priser inom exempelvis sjukvård och äldreomsorg - samtidigt som behoven tycks öka.

Världsekonomin bör och kommer säkert att på sikt bli allt mindre beroende av olja, men att vi behöver billig energi är ett faktum. Utan transporter, el och bränsle blir ekonomin baserad på handkraft och primitiv mekanik.

Avsaknaden av förståelse för tillväxtens vikt, inte för ekonomins skull - utan för människors skull, riskerar att uppmuntra en politik som förs... inte för människors skull utan för principers. Och då är vi farligt ute.

Skrivet av Ingrid Eckerman den 25 feb 2011 - 00:46.

Du har alldeles rätt! Och det är detta som är problemet. När oljan blir mycket dyrare, hur blir det då med våra möjligheter att öka konsumtionen och öka tillväxten? Det är ju långt kvar tills vi kan få ut lika mycket och lika billig icke-fossil energi som vi får ut oljeenergi idag. Det är just detta glapp som blir svårt att överbrygga på ett sätt som inte försämrar vår välfärd.

Skrivet av Per E den 26 feb 2011 - 09:54.

Inte vet jag vad valfardsekonomi ar men jag tror inte jag skulle lida om den forsvann. Som tur ar har vi byggt upp ett stort importberoende for att kompensera exportberoendet men det gar ju att kvitta delar om vi vill bli av med lite bunkerolja.
Nagon tillvaxt behovs val inte for varden och omsorgen mer an for den onodiga befolkningstillvaxten. Lite omfordelning kanske. Man kan anda inte fa allt under sitt korta liv.
Oljan kommer forstas ersattas sa smaningom men jag tror att det kravs ett bra mycket hogre pris an 80-100 dollar for alternativen att komma fram. Vi far val hoppas pa att oljan rycker upp till 150 dollar och stannar pa den nivan. Da kan biomassan ersatta oljan i samma takt som oljeutvinningen minskar.
Teoretiskt kan biomassan ensamt forsorja hela varlden med energi. Vi kanske maste sta ut med att oljan aldrig kommer kosta mer an 6-8 kronor per liter.

Skrivet av Nils den 24 feb 2011 - 21:07.

Det här är en fråga som etablerade media inte gärna tar i. Men på internet sprider sig sakta men säkert kunskapen om hur orimlig strävan efter evig ekonomisk tillväxt faktiskt är. Se t.ex. den här ganska roliga artikeln, där en bloggare som aldrig förut skrivit om det här ämnet drar ner brallorna på moderaten Johnny Munkhammar:

http://adacta.motpol.nu/?p=288

Skrivet av Gunnar Rundgren den 25 feb 2011 - 08:35.

är tillväxten ett symptom eller är det PROBLEMET. Jag tycker att det är rätt viktigt att klargöra det. Det är både psykologiskt viktigt och i sak viktigt när man skall förändra samhället att man inte riktar in sig i första hand på att behandla symptom.

Det finns inbyggda mekanismer som gör att en stillastående ekonomi inte fungerar, och att den lätt hamnar i destruktiva spiraler om den stannar upp. Saker som driver på här är framför allt vinster som skall genereras överallt. Det spelar kanske inte så stor roll om det är i form av ränta, spekulation, hyror, aktieutdeling i företag eller var det är. Om vi har en stationär ekonomi så skulle alla dessa former av vinst leda antingen till inflation, dvs pengarna blir mindre värda hela tiden eller att pengar förs över från de redan fattiga till de rikare. Och även i inflationsalternativet händer det samma eftersom lönerna urholkas. läs mer på: http://tradgardenjorden.blogspot.com/2010/05/tillvaxt-symptom-eller-prob...

och allmänt om tillväxt på
http://tradgardenjorden.blogspot.com/search/label/tillv%C3%A4xt

sammantaget lutar jag åt att se tillväxtens problem som symptom, och tror att vi behöver angripa de underliggande faktorerna.

Skrivet av Mia den 26 feb 2011 - 13:21.

Oj!

Låter som man måste ta sig en titt på "Hållbarhetsmyten". Den sammanfattar väl det stora hindret som gör att många debatter dör innan de ens börjat. Världens ekonomiska aktivitet måste ständigt växa till, hur ska annars soptippsarbetarna i Filippinerna ha råd att köpa var sitt radhus? Och ingen missunnar väl dem det. Tillväxtkritisk = ond misantrop. Dax att börja resonera bortom den återvändsgränden.

Mest kommenterade just nu

Bloggportalen

Senaste kommentarerna

  • Björn: Tyskland har beslutat sig för at avveckla kärnkraften...
  • ken: Varför just kol, olja och fossilgas? Varför inte även...
  • Madeleine Camenius: Nu har vi inte några robotar, men vi jobbar 07.45 till...
  • Farfar: Givetvis är analysen korrekt, vad gäller koppling...
  • Lasse: Nej det stämmer inte. I sin avhandling behandlar...