Oljan sinar. Oljan driver världsekonomin. Alltså har vi ett problem. Problem kan man hantera på många olika sätt. Till exempel kan man låtsas som om problemet inte finns.
Nästa torsdag kommer Finansdepartementet att presentera en rapport som kommer göra allt för att sopa problemet peak oil under mattan. Rapporten är skriven av den norske ekonomen Øystein Noreng som inte tror att det finns några fysiska gränser för hur mycket olja som kan matas in i världsekonomins mage. Att frågan om det finns ett produktionsmaximum för oljan eller ej över huvud taget kommer upp på departementsnivå är sällsynt och är kanske ett tecken i tiden på att det inte längre är så enkelt att köra huvudet i sanden när det stigande oljepriset också märks vid svenska bensinpumpar.
Men snarare än att erkänna problemet väljer man alltså förnekelse. Men, nota bene, förnekelsen gäller mest på det officiella planet: Sitt i båten, fortsätt planera som om tillväxtekonomin kommer ånga på i många år till, planera inte för något annat.
Samtidigt som detta budskap pumpas ut sker nämligen något annat på marken, eller snarare i havet. Världsekonomin är just nu som en desperat heroinpundare. Den måste ha mer av sin drog. Lyckligtvis har tidigare droganvändning lätt till klimatförändringar som smälter istäcket i Arktis och blottar nya potentiella oljekällor.
Det är inte lätt, och framföra allt inte billigt, att borra efter olja i ett landskap som fryser igen en gång om året, där isberg far runt resten av året och där det är långt till land.
Naturligtvis innebär det också enorma miljörisker att borra efter olja i denna högst skyddsvärda och unika miljö, om det är alla politiker eniga.
Med regeringens logik blir det så här: Eftersom det inte finns något problem med sinande oljereserver så är det lika bra att utsätta den unika arktiska miljön för dessa stora miljörisker för att komma åt den sista billiga (?) oljan…
Supermiljöbloggen uppmärksammar i dag att moderaterna med utrikesminister Carl Bildt i spetsen kör över det motstånd mot oljeutvinning i Artkis som funnits i regeringen, bland annat från miljöminister Lena Ek, och tänker fortsätta driva linjen att Arktis ska kunna öppnas för oljebolagen.
I en tidigare interpellationsdebatt har Carl Bildt sagt följande om Sveriges position som nuvarande ordförande i Arktiska rådet:
Klimatförändringarna skapar nya utmaningar men också möjligheter …
Strategin fastställer tydligt att Sverige kommer att verka för en ekonomiskt, socialt och miljömässigt hållbar utveckling i den arktiska regionen …
Sverige är och kommer att fortsätta att vara aktivt i det internationella samarbetet för att skydda den unika miljön i Arktis och minimera de negativa effekterna av och riskerna med en oförväntad ökad utvinning.
”Miljömässigt hållbart utveckling” – genom oljeutvinning.
Man kan lugnt konstatera att när det gäller frågan om oljan är det mycket svårt att få ihop vad den svenska regeringen säger och vad den gör.
Man skulle kunna lägga till ytterligare en parameter: det faktum att de globala utsläppen av växthusgaser skulle behöva upphöra redan igår om regeringens mål om att begränsa uppvärmningen till två grader ska kunna nås. Men den parametern gör det hela så schizofrent att det blir overload. Så vi skippar det.
Flute tankar skriver mer om rapporten från Finansdepartementet och besvarar redan nu många av de argument som lär rapporteras i media i nästa vecka.
Se också Cornucopia om förnekelsens tid.
Mattias Carlsson • 22 mars 2012 kl. 14:32
Kan vi inte vänta med recensionerna till efter det att rapporten är läst? Visserligen pekar de preliminära kommentarerna från Aleklett mfl på att Noreng tonar ned problematiken med peak oil på svaga grunder. Men det får vi väl se när rapporten väl har kommit ut. Då kan vi granska och kritisera den på de punkter där vi ser brister och felaktigheter. Men det känns väldigt förhastat att kritisera en rapport som ännu inte har läst. Det ska i alla fall bli intressant att ta del av presentationen och den påföljande diskussionen i nästa vecka.
David Jonstad • 22 mars 2012 kl. 15:23
Jag skulle nog våga påstå att regeringen kör huvudet i sanden i peak oil-frågan sedan tidigare. Rapporten lär bara bli ytterligare en bekräftan på det.
Men visst, ingen av oss har läst rapporten i fråga än. Den kanske bjuder på någon överraskning.
Martin Saar • 22 mars 2012 kl. 20:09
Varken Flute, Cornucopia eller någon annan utomstående har läst Rapporten, förutom de som medverkar på Finansdepartementet. Därför är dessa spekulationer lite övermagade. Däremot så uppskattar jag din redovisning av regeringen och etablissemangets förhållande till peakoil och behovet av mer olja. Inget får stå i vägen för ”drogmissbruket! Samtidigt känns skönt att veta vart man har dem de i Alliansregeringen och sossarna..?.
Samma dag efter sessionen släpps rapporten. Ett mycket märkligt förfarande med tanke på att presentationen/utfrågningen/opponeringen av bl a Kjell Aleklett är öppen för allmänheten om man anmäler sig senast imorgon fredag.
Vi inom ASPO Sverige följer upp detta debakel? på vårt årsmöte söndag den 1 april genom att
Kjell Aleklett håller ett seminarium där bl a händelserna på Finansdepartementet kommenteras med efterföljande diskussion. Seminariet startar kl 14.30 efter årsmötesförhandlingarna.
Seminariet är öppet för alla. Avgift 50 kr. Kjell Aleklett kommer bl a berätta om dragningen under fredagen 30 mars för Finansdepartementet då Öystein Noreng presenterar sina utredning om peakoil om den existerar eller inte. Rapporten är beställd av Finansdepartementet. Kjell Aleklett är inbjuden som opponent på Norengs rapport. Läs Flutes utmärkta presentation av Öystein Noreng. http://flutetankar.blogspot.se/2012/03/ystein-noreng-och-peak-oil.html Dessutom kommer Kjell A att reda ut och bedöma de förhoppningar, som finns i främst USA, om shalegas/oil. Kommer vertikalborrning och kemikalietvättning av skiffer göra USA till exportör av olja och gas inom 10 år? Är denna teknik en börshype eller lösningen på USAs beroende av fossila bränslen.
Kjell redovisar och nagelfar oxå IPCC:s olika utsläppsscenarier ur ett naturvetenskapligt perspektiv. Kjell Aleklett och Globala energisystem i Uppsala menar att de mest pessimistiska utfallen inte kan inträffa, då det inte finns tillräckligt med fossilt bränsle att förbränna på planeten! Det kommer garanterat att bli en omtumlande och spännande eftermiddag! Välkomna!
Bengt Eriksson • 22 mars 2012 kl. 19:45
Øystein Noreng Kan av naturliga skäl inte tala om Peak Oil som en realitet.
Han är ju i högsta grad involverad i den norska oljefonden.
Norge har ju bytt ut den ovärdeliga oljan mot papper.
Ju mindre olja det finns på marknaden ju mindre värda kommer norska värdepapper att bli.
Man har levt, och lever i tron att pengar är av bestående värde när det i själva verket är just den ändliga resursen som är det verkliga värdet, och lär stiga i värde ju längre den finns kvar under marken eftersom den är oersättlig.
Kjell Aleklett • 23 mars 2012 kl. 01:02
Jag har diskuterat Norengs rapport på min blogg aleklett.wordpress.com men inte innehållet då den inte blir offentlig förrän fredagen den 30 mars klockan 13:00. Presentationen av rapporten och mitt bemötande kommer att sändas direkt via webben så det går att vara med hela tiden. Tanken är att det skall ta två timmar. Först för Npreng 20 minuter och sedan blir det 20 minuter för mina synpunkter och sedan blir det Torbjörn Ivarssons tur att försvara rapporten under 10 minuter. Den 26 januari hade Torbjörn och jag en debatt om Peak Oil på SEB i Stockholm och den finns refererad i Aktiespararen. En del av referatet finns på min blogg , http://aleklett.wordpress.com/2012/02/14/for-och-emot-peak-oil/
Jag vill påpeka att jag haft en väldigt bra kontakt med Magnus Allgulin, som är sekreterare för Expertgruppen för miljöstudier, och jag tycker att det är positivt att 7 ekonomer, framförallt nationalekonomer, har blivit så intresserade av Peak Oil så att man beställt en utredning. Att man väljer en nationalekonom är inte så konstigt då man förmodligen vill ha en person som pratar deras språk. Vi har nu en mycket tydlig avstamp för den fortsatta debatten (som ni kommer att se). Min forskargrupp hade idag en första diskussion om rapporten och i nästa vecka blir det en fortsatt diskussion. Att vara professor är också att vara lärare och om det nu finns brister i rapporten så gäller det att undervisa så att oklarheter blir till klarhet. Min bok Peeking at Peak Oil som kommer i maj är tänkt att vara en lärobok om Peak Oil. Man kan inte begära att det skall vara enkelt för den som inte är insatt i detaljer vad 10 års forskning tagit oss. Om ni redan nu vill börja förkovra er så går det bra att botanisera bland våra vetenskapliga artiklar, http://www.physics.uu.se/ges och publikationer.