Guldpriset är på ny rekordnivå. Oljepriset likaså. Världsekonomins skuldberoende – större än någonsin. Å andra sidan: Sveriges tillväxt håller kinesisk takt. Ekonomin återhämtar sig från finanskrisen 2008. Behöver man verkligen oroa sig så mycket?

Nicole Foss är en oberoende finans- och omvärldsanalytiker som under namnet ”Stoneleigh” skriver på bloggen The Automatic Earth. Enligt henne är oron för ekonomins utveckling högst befogad och att de beslut vi tar i dag (eller inte tar) kan bli avgörande för hur vi kan hantera en djup ekonomisk kris.

I det kommande numret av Effekt intervjuar jag henne om vad vi har att vänta av framtiden ifall världsekonomins lånebubblor börjar smälla. Inte ens tigerekonomin Sverige går fri, menar hon.

Just nu är Nicole Foss på Europaturné och i slutet av mars kommer hon till Sverige. Effekt tillsammans med JAK Medlemsbank, Omställning Sverige och en rad andra organisationer arrangerar en miniturné i Malmö, Göteborg, Uppsala och Stockholm. I Stockholm kommer en föreläsning att hållas i riksdagen.

Detta är något du absolut inte vill missa. När Nicole Foss i somras talade på den brittiska omställningsrörelsens konferens blev genomslaget så stort att begreppet ”The Stoneleigh Effect” myntades.

Läs mer om föreläsningsturnén i Sverige här.

Nya Effekt kommer om två veckor. Tills dess kommer här en intervju som amerikanska The Nation gjort med Nicole Foss: