”Konsumtionshelvetet” kallar George Monbiot vårt samhälle där konsumtionsideologin äter sig in överallt. Exempelvis i hjärtat av Bollnäs. I dagens Aftonbladet Kultur berättas historien om hur Bollnäs kommun, hösten 2007, sålde torget mitt i stan till de danska entreprenörerna Sjaelsö. Bänkarna och scenen revs, liksom fontänen och statyn av Snoddas. Till slut återstod bara en 2 700 kvadratmeter stor öken – landningsplats för ett inglasat köpcentrum.

Intresset att hyra in sig i köpcentrumet var dock svalt och bygget sköts upp. Allt medan öknen i Bollnäs hjärta förblev:

”Protesterna, som varit omfattande redan från början, intensifierades
nu. Invånarna hade berövats den centrala träffpunkten i staden där man
normalt umgicks och åt glass om somrarna och blivit kompenserade med
ett vagt löfte om en möjlighet att konsumera. Det var ett dåligt byte.”

Socialdemokraterna beslutade nyligen att sparka kommunalrådet Olle Nilsson-Sträng som varit drivande i torgplanerna. Men öknen står kvar och Bollnäsborna svävar fortfarande i osäkerhet om vad som kommer bli av deras torg.

Denna historia är dels ännu ett tragiskt exempel på många politikers idé om att framsteg och utveckling stavas köpcentrum och ökad konsumtion. Dels påminner den oss om att det som är en förutsättning för omställningen av samhället är något som ofta tas för givet utan att verkligen gälla: demokrati.

Det blir lätt pompöst att tala om demokratins betydelse, men jag har svårt att se hur vi ska kunna skapa ett hållbart samhälle utan att först återskapa tron på demokratin. De flesta kan hålla med om vilka radikala förändringar som måste göras, men få tror att de är möjliga eftersom de tappat hoppet om att folket kan skapa det samhälle som folket vill ha.

Någon gång under 10-talet tror jag att västvärldens ekonomiska tillväxt kommer att nå sin ände. Därefter lär omfördelning bli viktigare än konsumtion. Jag kan ha fel, men jag kommer att blir förvånad om detta inte samtidigt innebär ett uppsving för demokratin.

Jag blir också förvånad om inte många av de köpcentrum som ny byggs, eller planerar att byggas, kommer att användas till något helt annat vid nästa decennieskifte.