Brittiska rasistpartiet BNP:s ledare Nick Griffin (bilden) deltar i kväll i en debatt i BBC vilket med rätta väcker mångas vrede.

Som Sverigedemokrat-ledaren Jimmie Åkessons gav prov på häromdagen har de främlingsfientliga svårt att se vad som är ett hot mot samhället och vad som inte är det. Men är det något partier som Sverigedemokraterna och brittiska BNP är bra på så är det att utnyttja varje fråga till att vinna osäkra människors röster och slå mot människor med utländsk bakgrund.

Eftersom klimat- och energifrågan är en av de som står högst på den brittiska politikens agenda har BNP givetvis sin egen analys av både klimathotet och oljetoppen (peak oil).

The Guardians klimatbloggare Leo Hickman går i dag igenom BNP:s ställningstaganden i dessa frågor och finner att partiet:

… ser invandring som ett stort miljö- och klimathot eftersom den ökar på överbefolkningen.

… känner en stark empati med djuren i de fall det handlar om djur som slaktas på halalvis (detsamma säger Jimmie Åkesson).

… både ser klimathotet som ett allvarligt hot, men också ett sätt för den politiska eliten att beskatta vanliga människor.

… anser att oljetoppen är det verkliga hotet mot samhället eftersom det riskerar att göra Storbritannien sårbart för utpressning från ”främmande makter” (läs det oljerika Mellanöstern).

Sverigedemokraterna ligger efter BNP, precis som den svenska klimatdebatten ligger några år efter den brittiska. På Svennedemokraternas hemsida nämns knappt ordet miljö och klimat, men några rader går att läsa i partiets program för Energipolitik.

Förutom lite allmänna ord som kan vara saxat från vilket parti som helst, skriver man att ”förbränning av fossila bränslen måste begränsas genom relativt hård beskattning av kol, brännolja, bensin, diesel och fossilgas” och att man inte vill bygga någon ny gasledning. Skälet: Sverige ska inte bli beroende av Ryssland.

Sverigedemokraterna har ännu inte vågat sig på några mer populistiska åsikter i klimatfrågan. Men risken är att de med tiden lär sig av sina brittiska vänner.


Media: SVD, SVD2, DN, DN2