Jag räknar till totalt 13 låtar som skrivits i syfte att propagera för en sänkning av koldioxidhalten i atmosfären till 350 ppm. De är rätt kreativa och välgjorda, och inte alltid så corny som man kanske förväntar sig. Men det blir sällan särskilt lyckat med kulturella uttryck som har en för stark politisk ambition. Det är blir för övertydligt, som politisk teater.

Roligare är det när artister av olika slag plockar upp vår tids ödesfrågor och gör något eget av det. Här är tre kul exempel.

Jamaicanske dancehallartisten Assassin fångar i sin nya dystopiska hit Something’s Gotta Give (City Life Riddim) det mesta av dagens problem: peak oil, vattenbrist, miljöförstöring, klimatförändring och konsumtionshets. Det mesta hinns med i låtens sista vers (från 2.12):

 

Jag tycker ofta att svensk hiphop är rätt trist, men ett av de mest lysande undantagen är Supersci från Sundsvall – snygg organisk hiphop med fina folkmusikinslag. De har precis släppt ett nytt album där man kan ana deras civilisationskritik. Tydligast ges detta uttryck i låten Full Steam Ahead som byggs upp med samplade fabriksvisslor.

as we squash the land and dig deeper mines
full steam ahead is what we keep in mind
into hell we will chase the daylight
it´s the modern man´s right to bring about his own demise

Hela texten finns på Youtube-sidan.

 

Rappen på MC Paul Barmans Oil är kanske inte den vassaste som hörts, men den är producerad av MF Doom, samplar Pet Shop Boys och hinner få med mer peak oil-fakta än någon annan låt på sina 2.12 sekunder: