Rädslan frodas i kollapsande Grekland

Funderar man över vad som sker när en ekonomi kollapsar bör man kolla noga på vad som sker i Grekland just nu. En trend är att folk tappar förtroendet för ordningsmakten och att rädslan och främlingsfientligheten ökar. Just nu sveper en våg av rasistiska attacker genom Greklands storstäder skriver Human Rights Watch i en ny rapport. Flyktingar som tagit sig från krigszoner som Afghanistan längtar tillbaka. I Grekland vågar de knappt gå på grund av rädslan för att bli misshandlade.

Attackers work in groups, and are often dressed in dark clothing with their faces obscured by cloth or helmets. Some of them arrive and flee on motorcycles. Bare-fisted attacks are not uncommon, but attackers also often wield clubs or beer bottles as weapons. Most attacks are accompanied by insults and exhortations to leave Greece.

Främlingsfientligheten och sökandet efter syndabockar exploateras bland annat av det grekiska extremhögerpartiet Gyllene Gryning som i det senaste valet fick in 18 ledamöter i parlamentet. Partiet har också börjat överta uppgifter från den krackelerande staten, som att förse människor med nödmat och att erbjuda skydd och säkerhet.

För de flyktingar som utsätts för främlingsfientligheten verkar det dock inte göra någon större skillnad. Även de poliser som staten fortfarande ger lön drar sig inte för att trakassera folk med utländsk bakgrund och beskrivs av en afghansk flykting kort och gott som "fascister". 

Reportaget nedan ger en skrämmande inblick i vad som nu försigår i Grekland:

Foto överst: Human Rights Watch

Kommentarer

Skrivet av Gäst den 23 aug 2012 - 16:10.

Är det verkligen så här illa i Grekland??

Skrivet av Gäst den 23 apr 2013 - 20:45.

Ja det är så, jag själv var där i Grekland såg med mina ögon, stackars folk och barn.

Mest kommenterade just nu

Bloggportalen

Senaste kommentarerna

  • Björn: Tyskland har beslutat sig för at avveckla kärnkraften...
  • ken: Varför just kol, olja och fossilgas? Varför inte även...
  • Madeleine Camenius: Nu har vi inte några robotar, men vi jobbar 07.45 till...
  • Farfar: Givetvis är analysen korrekt, vad gäller koppling...
  • Lasse: Nej det stämmer inte. I sin avhandling behandlar...