Nu är programmet klart för Tillväxtforum på Kulturhuset i Stockholm den 14 maj.

Det kommer bli fantastiskt spännande. Tillväxtfrågan har nog aldrig tidigare fått den genomlysning som den nu kommer att få. Särskilt intressant blir det med de programpunkter där företrädare för tillväxtlinjen drabbar samman med tillväxtkritiker. Exempelvis när före detta SVD-ledarskribenten Maria Abrahamsson möter Gudrun Schyman.

Det blir också intressant att se hur mycket tillväxtkritik som Naturskyddsföreningen Svante Axelsson vågar sig på. Något säger mig att han mycket väl inser det ohållbara med tillväxtsamhället, men att han och resten av denna jätteorganisation är osäkra på hur mycket de vågar ifrågasätta tillväxten.

Effekt, som är en av medarrangörerna, satsar under forumet på att dissikera psykologin och de värderingarna som ligger till grund för tillväxthetsen i samhället. Vår egen Jesper kommer att leda ett samtal med KG Hammar, Nina Björk och socialpsykologen Chris von Borgstede om detta.

Jag och Sara kommer sedan tillsammans med Pella Thiel från Omställning Sverige följa upp detta samtal med en workshop som vi har döpt till ”Tillväxtdetox”. I den kommer vi genom olika övningar leta kreativa sätt att ta oss ur den eviga tillväxtens grepp.

En annan höjdpunkt blir diskussionen om vårt ekonomiska system med bland annat Effekt-medarbetaren Oscar Kjellberg (som förklarade bubbelekonomin i senaste numret av Effekt).

Andra grejer som jag inte vill missa är att se Stellan Tengroth leka med duplo-klossar och teaterföreställningen Det omätbara. 

Läs hela programmet här.