Det är spännande tider. Medan Grekland kommer allt närmare en ekonomisk och eventuellt även en politisk kollaps börjar insikten om en kommande energikris sprida sig in i mainstream. Svenska Dagbladet publicerade i går en artikel med rubriken ”Nära till peak oil” som berättar om den amerikanska militärens analys att vi har några år kvar innan peak oil inträffar.

Mike Rupert, känd från dokumentären Collapse, är helt till sig efter att ha sett inslaget nedan i amerikanska mainstreamkanalen CNBC. Jag förstår hans förtjusning. Rupert är för övrigt en man som är aningen bitter över att ingen lyssnar på hans och andras varningar om en förestående ekonomisk kollaps. Han har tjatat länge om peak oil och dess implikationer och har bland annat förutspått den utveckling som nu kan beskådas i Grekland.

I tv-inslaget intervjuas ekonomianalytikern Puru Saxena som (1.40 in i videon) förklarar att det analysföretag som han är vd för kommit fram till att peak oil inträffar om två till tre år. Vi kommer inte att producera mer än 89 miljoner fat om dagen (i dag produceras omkring 84 miljoner fat), hävdar Saxena.

Programledaren går (3.35) in för att förklara vad det skulle innebära om Saxenas analys är korrekt: ”Allt vi känner kommer att bryta ihop, såsom samhället, ekonomin…”.

Det är en intressant diskussion som följer på detta.

 

Missa inte heller nya dokumentären ”Överdos. En film om nästa finanskris”. Premiär 9 maj på TV4 Fakta kl 20.00. En varning är dock på sin plats, filmen är gjord av nyliberalen Johan Norberg vilket borgar för att budskapet är att saker och ting löses bäst genom att lämna allt åt marknaden. Läs Rikard Warlenius kritik här. Här är trailer för filmen:

 

För den som tidigare inte orkat sätta sig in i problematiken kring den annalkande energikrisen rekommenderar jag sajten Energy Bulletin som samlar artiklar och analyser från många olika håll. Den drivs av Post Carbon Institute i USA.

Bloggat om Grekland och peak oil: Flute-tankar, Cornucopia, In the end we’re all debt

Media: DN, DN2, DN3, SVD