– Vi lever i frontlinjen för klimatförändringarna.

Dessima Williams, ordföranden för AOSIS-gruppen (43 stycken små önationer), inskärpte på torsdag morgon sitt budskap till förhandlingarna som pågår cirka tvåhundra meter bort.

Hon framhöll det koldioxidmål – 350 ppm – och det temperaturmål – max 1,5 graders höjning – som har kommit att förknippas med Tuvalu, Maldiverna och andra öar som sveps bort av ökande havsnivåer. Men Dessima Williams, hemmahörande i Grenada ville först och främst underkänna den tidshorisont som, underförstått, präglar västvärldens syn på klimatfrågan.

– Vi har med oss empiriska bevis för vad klimatförändringar gör, inte vad som kommer att hända i framtiden, säger hon.

En AOSIS-delegat från Kap Verde bistod med en liknelse vars poäng var svår att missa.

– Kvällen när vulkanen vaknade till liv visste innevånarna i Pompeji ingenting. Nu vet vi vad som händer.

Och om budskapet mot förmodan svischat över huvudet på någon av oss lyssnade journalister, tillade han:

– Vi små länder är här för att förhandla för vår överlevnad.

Under onsdagen rapporterades om en klyfta inom G77-länderna (där Kina och oljenationer samsas med de flesta av världens fattigaste och minst utsläppsintensiva nationer). Ett förslag från Tuvalu om att tillsätta en kontaktgrupp för att utröna och diskutera förutsättningarna för ett nytt juridiskt bindande protokoll hade upprört bland annat Kina och OPEC-länder som ingår i G77-gruppen (vars egentliga namn är G77 och Kina).

Dessima Williams ville gjuta olja på vågorna (om liknelsen inte är blasfemisk i sammanhanget). Hon framhöll att länderna inom G77 och Kina förenas av att de delar utsläppshistorik, att ansvaret för koldioxidutsläppen vilar på västvärlden hittills.

– Vi ser ingen motsättning mellan AOSIS och Tuvalus förslag. De kommande dagarna ska de harmoniseras [inför slutförhandlingarna], säger hon.

Annex 1-ländernas motdrag mot Tuvalus förslag var att göra kontaktgruppen till en så kallad informell grupp, det vill säga en grupp utan insyn. Att önationerna inte accepterar det upprepade David Ngatae från Cook-öarnas Climate Action Network senare under torsdagen, med tydlig adress till förhandlarna.

– Alla östater stötte förslaget om en kontaktgrupp. Förslaget kom tillbaka som en icke-transparent grupp. Vilket vi inte godtar. Vi har cykloner i våra hemländer, fler än någonsin, vi har saltvatten som förstör dricksvatten. Vi är här i Köpenhamn, vi är här för action. Vi vill ha en transparent, öppen process. säger David Ngatae.