”Från och med Alf Hornborg blir man aldrig riktigt densamma”, skriver Sverker Lenas i en lysande recension av Alf Hornborgs bok Myten om maskinen. Jag kan inte annat än hålla med. Det är så mycket i dessa omvälvande tider som tas för givet, men som man anar bär på något i grunden ruttet. Med hjälp av Hornborgs blick är det lättare att se klart.

Framför allt är hans avmystifiering av tekniken en välsignelse i dessa tider av ”miljöbästa bilar”:

”Teknikens verkliga under är enligt Hornborg inte dess reklamerade produktivitetsökningar, utan dess förmåga att mystifiera den globala handelns ojämna utbyte. Maskinens bländverk illustreras med historien om luffaren som påstod sig kunna koka soppa på en magisk spik. Inga problem, förklarar luffaren för den misstrogna frun han gästar, men om hon kunde vara så vänlig att, bara för smakens skull, hämta lite salt, morötter, potatis och selleri?

Bland alla motorvägar, datoriserade kök och i-phonepodpaddar är vi många luffare som behöver lura till oss råvaror för att göra den moderna soppan ätbar.”

Konsekvensen av att läsa Alf Hornborg är, som Lenas skriver, att man inte längre kan stanna kvar i västerlandets klimatsmarta utopi:

”En central insikt är att industrikapitalism aldrig kan bli ett universellt tillstånd för mänskligheten, eftersom en hög teknomassa i Sverige alltid kommer att kräva stor tillgång till biomassa i något annat land. Att globalisera medelsvenskens levnadsstandard skulle kräva tre jordklot. Det är därför drömmen om teknikutveckling som global lösning på klimat- och resurskrisen kan kännas mer religiöst än vetenskapligt grundad.”

Vad man sen ska göra med en sådan insikt har inte Hornborg något riktigt bra svar på. Jag kan inte heller utlova så många svar i vårt kommande nummer av Effekt, men det dilemma som Alf Hornborg uppmärksammar kommer likväl vara föremål för ett större temablock. I dagarna skickar vi numret till tryck. Det beräknas nå prenumeranter och butiker om cirka två veckor.

Här är så länge några lästips på artiklar av Alf Hornborg

Maskinen som fetisch (DN)

Den vite konsumentens börda (DN)

Länge leve undergången (DN)

Sagan om gubben och gumman som trodde på företagaren (Aftonbladet)

 

Teknikens under världens blunder heter min recension av Alf Hornborgs bok.