Jag älskar vintern, men för den som vill slippa mörker och köld: bli björnspinnarlarv.

Den lever i Arktis och har satts på denna jord med ett syfte. Att bli fjäril. Kruxet är att det nästan alltid är för kallt.

För att genomföra förvandlingen från lealös klump till flygande färgvarelse, behöver larven värme och ljus. Men den arkitska sommaren är oftast alltför kort för att larven ska hinna förpuppas.

Så vad gör den om vintern?

Lägger sig under en sten, fryses in, stannar sin andning och metabolism, för att sedan yrvaket tina upp till ännu en vår och sommar.

Och vinter. 

Vissa individer lever som larv i femton år innan en tillräckligt varm sommar inträffar, och då, äntligen: transformeras, flyga!

Björnspinnarlarven, och ett antal miljoner pingviner, är några av huvudrollsinnehavarna i BBC-serien Frozen Planet – om Arktis och Antarktis – vars fjärde del visas på SVT i kväll, söndag, kl 19.

Jo, visst. Naturfilmer är jobbiga.

Dramaturgin kräver av någon anledning alltid minst en utdragen slow-motion-scen med hanar som gör upp om honan/honorna till suggestiv trummusik, och helst – som sälarna i Frozen Planet – klivande på sina egna ungar.

Och sen hela den här antropomorfa läggningen hos den som skriver speakertexterna: Sjöelefanten känner att det är dags för ett dopp.

Och ja: det är representation. Mångfald filtrerad genom dumburk. 

Men! Inte klokt vad livet på jorden är vackert. Så om du klarar stråkmusik och trumfajter: se!

Serien har orsakat en del uppståndelse i USA och Storbritannien.

Dels har det bråkats om scenerna där en isbjörnsfödsel filmas från ett belgiskt zoo, vilket påståtts vara framställt manipulativt, vilket seriens skapare dementerat med hänvisning till att det i programmet berättas hur födseln filmats.

Sir David Attenborough, berättaren i den brittiska versionen, har utsatts för påhopp från den amerikanska republikanen Nigel Lawson, skeptisk till den globala uppvärmningen.

Lawson menar att Attenborough i den avslutande sjunde delen av Frozen Planet bedriver klimatalarmism.

Attenborough, och oceanografen Mark Brandon, har svarat med det alltmer svårbemötta argumentet: vi ser den accelerande avsmältningen ske just nu framför ögonen. 

Brandon menar att kritiken handlar om Lawsons ”samma gamla förvillelser och generaliseringar”.

Söndag 6 februari sänds sista delen, följt av extraavsnittet den 7 februari om hoten mot polarområdena.

Senaste avsnittet ligger uppe på svtplay.