I grunden är oljetoppen eller peak oil något ganska enkelt och självklart. Inget varar för evigt, inte ens oljan. Det spelar ingen roll att dagens moderna samhälle är helt beroende av denna olja – likförbannat sinar den.

Enligt teorin om oljetoppen, utvecklad på 1950-talet av geologen Marion King Hubbert, följer alla oljefält samma utveckling. Produktionen av olja ökar till dess att omkring hälften av oljan i fältet är upppumpat, därefter minskar produktionen ungefär lika snabbt som den ökade. Lägg ihop alla världens oljefält och du får den globala kurva där vi nu befinner oss på toppen.

Konsekvenserna av detta är svåra att förutse. Vissa menar att det kan bli tvärstopp i maskineriet. Andra tror på en långsammare nedgång där samhället under tiden tvingas anpassa för att på nya sätt klara transporter, matproduktion och allt annat som oljan i dag används till.

Bara en sak är säker: förr eller senare inträffar oljetoppen och en stor omställning väntar.

En grafisk introduktion till oljetoppen (utdrag ur oljetemat i Effekt nr 1/2010). Klicka på bilden för att ladda ner som PDF.

 

Trailer till dokumentären A Crude Awakening:

Böcker

Olja av Gunnar Lindstedt. Den första och bästa boken på svenska om oljetoppen. Skriven journalisten Gunnar Lindstedt som tidigare var reporter på Veckans Affärer. Bristen på förberedelser inför oljetoppen, även om det är oklart när den kommer, riskerar att leda till en kraschlandning, skriver Lindstedt. Även Gunnar Lindstedts senaste bok Svart jord är värd att läsa för den som är intresserad av livet efter oljan.

 

The party’s over av Richard Heinberg. En klassiker i sammanhanget och en av de första böckerna om oljetoppen. Richard Heinberg ger en bra sammanfattning av den svårgreppbara situation som människan befinner sig i efter 150 år av oljeanvändning, men berättar också om de andra resurskriserna som kommer i oljatoppens spår.

Läs en intervju med Richard Heinberg i Effekt nr 1/2010.

 

Till sista droppen av Jeremy Leggett. Många böcker om oljetoppen är skrivna personer som jobbat inom oljeindustrin. Så är till exempel fallet med Jeremy Leggett som har ett förflutet som geolog på Shell innan han bytte sida och anställdes av Greenpeace. I Till sista droppen ger Jeremy Leggett inte bara en introduktion till problematiken kring oljetoppen, men också en spännande inblick i oljevärlden.

 

Filmer/dokumentärer

End of Suburbia. Om bilsamhällets framväxt och dess öde när oljan sinar. Se hela filmen här.

Burn up. Drama med manus av Simon Beaufoy (Allt eller inget) där olje- och klimatkrisen skildras ur en oljedirektörs ögon.

Power of community. Inspirerande dokumentärfilm om hur bra Kuba hanterade oljekrisen i början av 90-talet när inflödet av olja från Sovjet plötsligt minskade drastiskt.

Collapse. Dokumentärfilm i form av en lång intervju med den Michael Ruppert som frustrerat förklarar den dystra läget för världen.

 

Sajter/organisationer

Energy Bulletin

The Oil Drum

ASPO Sverige

Bloggar med fokus på oljetoppen

Svenska bloggar: Flute-tankar, Livet efter oljan, Aleklett’s Energy mix, Cornucopia?

Utländska bloggar: John-Michael Greer, Sharon Astyk, Our Finite World, From the wilderness

 

Andra tips

National Geograpics ambitiösa satsning ”Aftermath. World without oil”.

If oil runs out. Välgjord dramadokumentär från BBC. Här är första delen. Se resten på Youtube: