Klimatförändringarna har redan påverkat människor på alla kontinenter, skriver FN:s klimatpanel IPCC i rapporten som publicerades i början av november. IPCC varnar för att den globala uppvärmningen kommer att leda till ökad ohälsa i många regioner – framförallt i fattigare länder.

En av de första som började titta på det här i Sverige var forskaren Elisabet Lindgren, som även är medförfattare till IPCC-rapporten. När hon satte igång för 20 år sedan såg hon och hennes kollegor hur fästingen kröp allt längre norrut i takt med att temperaturerna steg, och den bar med sig borrelia och TBE.

Det är inte de enda sjukdomarna som kommer med insekter och etableras i nya områden. Europa har sett utbrott av både denguefeber och febersjukdomen chikungunya det senaste decenniet, vilka sprids med den fruktade tigermyggan.

Ändå kanske det är värmeböljorna vi främst ska oroa oss för i Europa och Sverige. Cirka 70 000 människor dog när Europa stektes sommaren 2003 – det var den varmaste sommaren på kontinenten sedan åtminstone år 1540. Elisabet Lindgren säger till Effekt att vi kommer behöva lära oss i Sverige hur vi hanterar höga temperaturer – särskilt eftersom våra välisolerade hus är byggda för att bevara snarare än att släppa ut värmen.

Trots att vi egentligen inte behöver mer kunskap om vilket hot klimatförändringarna innebär, har vi hittills inte lyckats minska våra globala utsläpp av växthusgaser. Kortsiktigt materiellt välstånd och BNP-tillväxt premieras framför långsiktig hållbarhet. Samma problematik syns i antibiotikaanvändningen. Vi vet att överanvändningen leder till resistens och att några av våra viktigaste läkemedel riskerar att bli verkningslösa – men ändå är det svårt att minska den globala användningen.

Men om klimatförändringarna är ett hot mot vår hälsa, erbjuder omställningen oss en möjlighet att må bättre. Effekt erbjuder dig en fyrastegsguide som leder till ett ökat välbefinnande.

Ur innehållet:

  • Fem år med Effekt: Möt tidningens grundare.
  • Maneterna tar över: De är vinnarna när ekosystem kollapsar.
  • Effektiviseringens paradox: Mindre kan bli mer.
  • Lyssna på urfolken: Där finns lösningar.

Dessutom:

  • Fritid: Biblioteken är en föregångare.
  • Kultur: Artister tar ställning.
  • Klimatmat: Stefan Sundström bjuder på rödgrön röra.
  • Banbrytare: Mat utan mataffärer.

Beställ genom att mejla redaktion@effektmagasin.se

Pris 69 sek + porto