”Hur mycket kostar det?” Det brukar vara en av de första frågorna som skrivs upp på tavlan när ett nytt språk undervisas. Och det är inte bara på språklektionerna pengarnas roll är framträdande. Även i de minsta ficklexikon trängs begrepp som ”billigt”, ”dyrt” och ”pruta”. Helt logiskt – handeln har ju hängt med oss sedan civilisationens början, som det brukar heta.

En av de få saker som ännu inte försetts med prislappar är ekosystemtjänster – frisk luft och rent vatten brukar betraktas som gratis, något som ifrågasätts allt mer. I detta nummer av Effekt tar vi oss an att problematisera hela det ekonomiska systemet och synar drömmen om den gröna tillväxten.

Vi förklarar varför miljökapitalisternas dröm om att bli rik på miljöproblem är lika sannolik som alkemisternas dröm att framställa guld. Dessutom intervjuar vi forskaren Gretchen Daily om möjligheterna att förena ekologi och ekonomi, och vi träffar några av dem som svär i kyrkan genom att ifrågasätta tillväxten.

För vad är egentligen priset vi får betala om vi inte ändrar kurs?

Ur innehållet:

Alskas dilemma Isen smälter, oljebolagen väntar, och befolkningen tvingas välja: företagens pengar eller rubbade ekosystem?

Strömlös i stan Effekts försökskanin Mattias Gerenstein testar överlevnad i lägenheten

På spaning efter svarta svanar Bloggare siar om framtiden

Kaffe och omställning Vi åker till Alingsås och besöker en av landets mest aktiva omställningsgrupper

Dessutom:

Kultur Kathy Mattea sjunger om kol

Fritid Vilsam klädvård

Banbrytare Musslor blir till mjöl

Klimatmat Giftiga abborrar i paradiset

Beställ genom att mejla redaktion@effektmagasin.se

Pris 69 sek + porto