Människor kan vara fantastiskt duktiga på att prata sig fram till saker. Vi har uppfunnit pensionssystem, kommit överens om sätt att styra hela länder och snackat oss ur ett helt gäng kriser och krig.
Men det finns en gräns för vad man kan prata sig fram till. Politiker rår helt enkelt inte på naturlagarna. Även om de så förhandlar sig blåa i ansiktet kommer vatten att fortsätta smälta om temperaturen höjs. Metangasen som pyser ut ur marken i Sibirien kan inte stängas in med aldrig så snitsiga formuleringar.

Ändå verkar världens politiker vara fast övertygade om att klimatfrågan är en politisk fråga som vilken annan som helst.
Denna krock mellan politik och vetenskap lyfter Tällberg Foundation upp i skriften ”Vi kan inte förhandla med Naturen”. När den presenterades i Stockholm igår konstaterade Tällbergs grundare Bo Ekman att modellerna som man nu förhandlar under går ut på att alla ska få det bästa för sig själva. Och kommer det en kompromiss ur det som faktiskt gynnar naturen så är det ingenting annat än en ren slump.

I skriften sätter Johan Rockström och Anders Wijkman upp tio punkter för hur Köpenhamnsmötet skulle kunna bli en nystart för klimatförhandlingarna. En av dem är att riskerna måste tydliggöras.
Att G8:s ledare först stolt deklarerar att de står bakom ett 2-gradersmål när åtgärderna de är beredda att göra för att nå dit bara innebär en 50-procentig chans att hålla sig under 2 graders uppvärmning duger helt enkelt inte, påpekade Anders Wijkman.

Ska vi singla slant om hela mänsklighetens framtid bör folk åtminstone göras uppmärksamma på det.

 

Mer klimat i medierna:
DN om hur Kyotoprotokollets mål på 5 procent har klarats av
GP om hur trängselskatt i centrum kan öka utsläppen i ytterområdena
Sydsvenskan om Reinfeldts ambitioner