När klassamhället blev ett lämpligt redskap

Fråga: När började Moderaterna bry sig om klassamhället? Svar: När det kan användas som argument för att bibehålla flygets obefintliga bränsleskatter.

Bakgrunden är Miljöpartiets förslag på en koldioxidskatt på flygbränsle, något som i dag inte finns. Förslaget har fått moderaten Henrik von Sydow, ordförande i skatteutskottet i riksdagen, att gå i taket. Med högre flygskatter blir flygresor förbehållet företagsledare och inte vanligt folk, menar von Sydow. Flygresorna skapar dessutom ett engagemang för en hållbar utveckling, hävdar han.

Expressens debattsida skriver han bland annat följande:

“Den som med egna ögon sett föroreningarna över Asiens storstäder, smutsigt vatten och skräpiga stränder i Medelhavet och hotade korallrev utanför Egypten önskar sig också mer av hållbar utveckling.”

Jaså? En annan version, sannolikt lika korrekt, skulle kunna lyda så här:

Den som med egna ögon upplevt hur lätt och billigt det är att flyga till Thailands paradisstränder gör det gärna minst en gång om året. Och smogen over Bangkok slipper man ju se man om flyger direkt till Phuket.

Här är ytterligare en intressant mening från von Sydows debattartikel om flygets goda verkan.

“Barnfamiljer som får möjlighet göra ett avbrott från vardagens förpliktelser med natursköna upplevelser på semestern sätter också ett värde på en hållbar miljö.”

Den filosofiska följdfrågan blir då: Är ett värde alltid värt något? Självklart inte. För att ta ett grovt men talande exempel: Den som dödat någon och sedan förklarar att handlingen gjort att han/hon numera hyser större respekt för människolivet får knappast applåder.

von sydow frågar sig också vem som vinner på en utveckling med högre flygskatter (och indirekt lägre utsläpp av växthusgaser).

Ja, några av dem som skulle vinna på det kan du läsa om i Shora Esmailian text om den obefintliga klimatpolitikens offer. En annan vinnare är biosfären.

Mer om flygets klimatpåverkan här:

 

Mest kommenterade just nu

Bloggportalen

Senaste kommentarerna

  • Björn: Tyskland har beslutat sig för at avveckla kärnkraften...
  • ken: Varför just kol, olja och fossilgas? Varför inte även...
  • Madeleine Camenius: Nu har vi inte några robotar, men vi jobbar 07.45 till...
  • Farfar: Givetvis är analysen korrekt, vad gäller koppling...
  • Lasse: Nej det stämmer inte. I sin avhandling behandlar...