När allt kollapsar

Det ser inte ljust ut. Varken på den ekonomiska eller ekologiska fronten. Hur mycket än ledarna försöker påskina att saker och ting kommer att ordna sig är det allt färre som tror på dem. Typiskt tecken i tiden: I Grekland tömmer folk sina bankkonton. På mindre än två veckor har tre procent av folks totala kontotillgångar tagits ut.

Och så Italien, som ser ut att bli nästa nagelbitare.

På Gotland skördar man förövrigt smultron i november numer...

Internationella energiorganet IEA har gjort en stor analys av klimatläget och kommit fram till att vi inom fem år har oåterkalleliga klimatförändringar. Enligt IEA beror detta på att vi har låst in oss i så mycket satsningar på fossil energi att vi omöjligt kan ta oss ur det med mindre än ett totalt trendbrott för världens energianvändning (vilket inte verkar så troligt).

Inget nytt egentligen, så låt inte detta sänka ditt humör. Bättre att lyssna till de som redan genomlever kollapsen, och verkar fixa det rätt fint, trots omständigheterna. I Detroit görs detta under mottot:

"When everything collapses, plant your field of dreams".

Nu förevigat som affisch av konstnären Shepard Fairey (känd för bland annat Obey Giant och senast Obamas "Hope"-affisch).

Urban Roots är namnet på en ny dokumentärfilm om Detroit och den fascinerande omvandling som pågår där. Från biltät industristad till den urbana odlingens främsta posterboy. Många har sett de kollapsade husen i Detroit, inte lika många har sett de framväxande odlingslandskapen i stadskärnan. Filmens producent Leila Conners berättar om Detroits förvandling:

I think the biggest problem that industry created, besides all the pollution, is this mindset that people don’t have control – or that they don’t have to take responsibility for their own sustenance and security. Most people don’t know where their food comes from. And the value of losing big industry is that people are learning that they can grow their own food and they don’t have to be dependent on food stamps. This is a huge concept because we have been trained to be consumers and not producers.

Här är en trailer för dokumentären som kan beställas härifrån:

Kommentarer

Skrivet av Anonymous den 10 nov 2011 - 21:42.

Det där med klimatförändringarna är inget nytt, det är gammalt vetenskapligt svammel!

Skrivet av Gäst den 11 nov 2011 - 10:21.

Det är "gammalt" i bemärkelsen vetenskapligt beprövat. I geologisk mening är det ögonblickligt.
http://agwsvar.yolasite.com/

Skrivet av Markus den 13 nov 2011 - 00:44.

Oh snap! Vilken bra replik :)

Skrivet av Samuel Jarrick den 11 nov 2011 - 14:37.

Intressant! Men att människor klarar av en EKONOMISK kollaps och att genom samarbete och lokal omställning leva med krympande resurser, betyder inte att de klarar av en global KLIMATkollaps. Det går liksom inte att bunta ihop alla kriser till "den stora krisen". Även om allt är sammanlänkat. Jag vet inte hur det ska gå att förbereda sig för totalt förstört ozonskikt, metanprojektiler, totalt uttorkade floder, utplånade önationer, öknar i Sydeuropa, nedbrunna regnskogar osv...Enda möjliga lösningen är ju att försöka hejda skiten. Hur omöjligt det än ser ut.

Mest kommenterade just nu

Bloggportalen

Senaste kommentarerna

  • Björn: Tyskland har beslutat sig för at avveckla kärnkraften...
  • ken: Varför just kol, olja och fossilgas? Varför inte även...
  • Madeleine Camenius: Nu har vi inte några robotar, men vi jobbar 07.45 till...
  • Farfar: Givetvis är analysen korrekt, vad gäller koppling...
  • Lasse: Nej det stämmer inte. I sin avhandling behandlar...