En ny undersökning som Myrorna låtit göra visar att det finns ett stort intresse bland svenskarna att konsumera mer hållbart.

I maj lät Myrorna opinions- och marknadsundersökningsföretaget YouGov genomföra drygt tusen intervjuer via internet med män och kvinnor i Sverige 18 år och äldre. Resultatet visar att utslaget på hela befolkningen så skulle 1,2 miljoner svenskar vilja återanvända mer och nästan lika många anger att de också vill skänka mer.

Myrornas hållbarhetschef Emma Enebog förklarar i ett pressmeddelande vad några av effekterna av detta skulle kunna bli:

– I dag handlar svensken 12,5 kilo nyproducerade kläder per år, och 0,9 kilo second hand-plagg. Glappet är för stort, men om 1,2 miljoner personer faktiskt valde återanvänt framför nytt lite oftare skulle de siffrorna se helt annorlunda ut. Om konsumenterna köpte ett kilo mindre nytt och ett kilo mer second hand kommande året, skulle det innebära att vi sparade 8 100 liter rent vatten per person. Om man multiplicerar det med 1,2 miljoner personer så blir verkligen effekten av en ganska liten förändring, väldigt stor!

Undersökningen visar också att sju av tio svenskar under det senaste året bara använt hälften, eller mindre än hälften av sina kläder. Men att rensa garderoberna är svenskarna fortfarande dåliga på. Sju av tio sorterar ur sin garderob en gång om året eller mer sällan och en av fem säger att de slänger kläderna de rensat ut.

– Vi vet att väldigt mycket av det som kastas skulle gå att återanvända, i stället för att brännas. Det är en stor samhällsutmaning, som vi på Myrorna och våra kollegor i branschen kan hjälpa till att lösa genom ökad återanvändning, säger Emma Enebog.

 

_______________

Vill du prenumerera på klimatmagasinet Effekt i ett år?
Swisha till 123 006 43 60
250 kr + namn och adress, så får du 4 nummer av papperstidningen
200 kr + mejladress, så får du 4 nummer av tidningen som pdf
Start med nummer 3/2017, som kommer i september och som har tema: visioner

_______________