För en politiker som Andreas Carlgren är det ett måste att undvika alla former av vetenskapliga bedömningar. Hans uppdrag är att på miljö- och klimatfronten försvara tillväxttanken och det medföljande konsumtionssamhället. Hoppet om att vi ska fortsätta köpa mer bilar och fler prylar i större köpcentrum. Därav hans uttalanden om att en ny sexfilig motorväg är bra för miljön, trots att all forskning tyder på motsatsen.

Det är därför inte så konstigt att Carlgren (och resten av regeringen) vägrar ta in varningarna om att vi är på väg mot en situation där tillgången på olja för första gången på 150 år kommer börja minska stadigt i stället för att öka. Till och med OECD-ländernas eget energiorgan IEA erkände för en månad sedan att tidigare prognoser för oljan har varit överoptimistiska. Nu står energikrisen för dörren.

Om detta skriver i dag journalisten och författaren Gunnar Lindstedt på Expressens debattsida. Läs den!

Världens transporter går i dag till 99 procent på olja (95 procent i Sverige). Att tro att denna billiga, energiintesiva och lättanvända energi ska kunna bytas ut mot etanol, el eller biogas inom loppet av några år är, precis som Lindstedt skriver, en politik för drömmare.

Synd att det är så dyra drömmar. Synd att Socialdemokraterna går på regeringens linje.

Bloggat: Birger SchlaugCornucopia?, Dagens Konflikt

Media om förbifarten: DN1, DN2, DN3, SVD1, SVD2, Aftonbladet     

Annat i media: Bil Sweden ser ljust på framtiden (DN),