Det är inte alltid verkligheten ligger före drömmarna, men det händer. De senaste veckorna har jag nämligen gått omkring och drömt om en öppen cykelverkstad, dit man skulle kunna komma med sin cykel för att lära sig laga och fixa (i stället för att, som jag, svära i sin ensamhet när verktyg fattas eller kunskaperna inte räcker till för att klura ut hur man till exempel lagar en växel).

Men så läser jag om Cykelköket som just slagit upp sina portar i Malmö. Cykelköket är en fullt utrustad cykelverkstad dit vem som helst gratis kan komma för att serva eller laga sin cykel.

När jag pratar med Bertil Björk, som har grundat Cykelköket, berättar han att det öppnade på riktigt igår och att intresset redan har varit stort, inte minst från personer som vill engagera sig som volontärer.
– Det är en viktig del av Cykelköket, att det ska finnas en social aspekt där man lär varandra så att det inte bara blir en verkstad med experter. Har man lärt sig laga en punktering kan man hjälpa den som står vid bänken intill, säger han.

Idén kommer från Bicycle Kitchen, som startade i Los Angeles och sedan har spritts till andra delar av världen. Bertil Björk berättar att projektet tidigt fick ekonomiskt stöd från Malmös miljöförvaltning, vilket gjorde att de vågade gå vidare och leta lokaler. Cykelköket har också startat ett samarbete med fastighetsägare, som donerar övergivna cyklar och cykeldelar så att den som behöver kan få ett nytt bakhjul eller rentav montera ihop en ny cykel av avlagda delar.
Dessutom blir det kurser i alltifrån punka-lagning till avancerat hjulbygge och uppsökande verksamhet i Malmös stadsdelar.

Grattis Malmö! Jag hoppas idén sprider sig vidare i landet illa kvickt. I Malmö går man nu in för att dokumentera hur man har burit sig åt, så den som vill öppna ett cykelkök någon annanstans kan få gott om tips och goda råd.