Miljöminister Lena Eks mantra är att Sverige ska bli fritt från klimatutsläpp till år 2050, så att vi håller oss under två graders temperaturhöjning. I en av hennes första debatter som miljöminster – mot Miljöpartiets Åsa Romson i Aktuellt – var detta Eks huvudsakliga argumentationslinje: Sverige är ett föregångsland eftersom vi har satt ett så ”tufft” mål (överanvändningen av ordet tufft verkar för övrigt ingå i rollen som miljöminister). Var miljardsatsningarna på nya motorvägar och ökad flygtrafik ryms i detta mål är lite oklart.

I veckan påbörjade hur som helst Lena Ek processen med att utarbeta en strategi för hur detta mål ska kunna nås. Under uppstartsmötet i Rosenbad presenterade Johan Rockström – chef för Stockholm Environment Instutite – fem vetenskapliga chocker som förklarar varför det är så bråttom. En klockren presentation som vanligt. Se det fem minuter korta talet nedan.

Det ”roliga” med Rockströms budskap är att det får Lena Eks budskap att bli så märkligt. En av chockerna är nämligen att vi enligt den senaste forskningen redan har intecknat oss för två grader, bara genom de utsläpp som vi har gjort hittills. Att Sverige satsar på att bli utsläppsfria till år 2050 lär alltså inte ändra på detta faktum. Klimatvetenskap och business as usual-politik förblir svårförenade.